افسردگی غذایی
با استفاده از این مقاله می توان درک بهتری از نوع تغذیه خود وخانواده خود داشت
در این مقاله به بیان اثر برخی داروها و مواد غذایی در بروز افسردگی و همچنین توصیههایی برای بهبود آن می پردازیم.
بعضی داروها نیز موجب بروز افسردگی میشوند؛ مثل «آنتی بیوتیکها»، «باربیتوراتها»، «آمفتامینها»، «کورتیکوستروئیدها» ، مصرف طولانی مدت «استروئیدها»، داروهای مسکن، داروهایی که برای درمان التهاب مفاصل، دیسک،تشنج،فشار خون بالا، ناراحتیهای قلبی، آریتمی (نامنظمی ضربان قلب)، پارکینسون استفاده میشوند، داروهای روان درمان و داروهایی که برای درمان افراد الکلی و برای بارداری استفاده می شود.
اگرچه افراد سیگاری ادعا میکنند برای تمدد و آرامش اعصاب سیگار میکشند، ولی در حقیقت با این کار بیشتر به اعصاب خود آسیب می رسانند؛ زیرا نیکوتین موجود در سیگار با مقادیر بالای مونواکسید کربن در خون ترکیب میشود و اثر مخرب و مضری بر روی عملکرد مغز و اعصاب به جا می گذارد.
تغذیه صحیح موجب بهبود افسردگی و ارتقاء سلامت روحی و توانایی ذهنی میشود.برای تامین مواد مغذی مورد نیاز به منظور بهبود افسردگی ، باید انواع سبزی، میوه، سالاد، غلات سبوس دار، لوبیا، ماکارونی، برنج و نان را مصرف کرد.
انگور، جوانه گندم، مخمر آبجو (ماءالشعیر)، جوی دو سر، گندم، شیر و لبنیات، انواع توت، انجیر (خشک یا تازه)، آجیل(شور نباشد)، زنجبیل، ریحان و رزماری نقش مهمی در بهبود افسردگی دارند.
شکلات کاکائویی به علت داشتن قند زیاد موجب نوسانات ناگهانی قند خون می شود. برای اینکه مغز به درستی کار کند، نیاز به منبع قندی دارد که منظم و پیوسته کار کند. اما وقتی قند خون ناگهان از مقادیر خیلی بالا به مقادیر خیلی کم افت کند، اثر مخرب بر روی رفتار و حالات روحی فرد دارد.
بنابراین مصرف زیاد کاکائو ، به سبب افزایش قند خون اثر بدی بر رفتار و عملکرد مغز دارد. ولی مصرف کم کاکائو حال فرد افسرده را بهتر میکند، زیرا تئوبرومین موجود در کاکائو موجب آزاد سازی «ایندورفینها» از مغز می شوند. ایندورفینها موادی هستند که موجب بهوجود آمدن احساس خوشی در فرد می شوند.
در کل، توجه به تغذیه صحیح، آسانترین و نخستین مرحله اساسی بهبود افسردگی است. برای درمان شخص افسرده، در مرحله اول باید وضعیت غذایی او را بررسی کرد. در حالیکه اکثر پزشکان این کار را نمیکنند. همیشه باید مقدار قندخون را در حد ثابت و مشخصی نگه داشت و از افت یا افزایش قند خون جلوگیری کرد.
همچنین غذاهای غنی از ویتامین های گروه «ب» را در برنامه غذایی روزانه گنجاند.
دریافت کافی انرژی، مصرف پروتئین و املاح برای حفظ سلامت روانی لازم است.
توصیه های غذایی :
1- مواد غذایی، تاثیر بسیاری بر رفتار و عملکرد مغزی دارند. برنامه غذایی نامناسب به خصوص مصرف زیاد تنقلات پرکالری و فاقد مواد مغذی، علت اصلی بروز افسردگی است؛ زیرا ترکیباتی بانام «انتقال دهنده های عصبی» در مغز تحت تاثیر غذایی است که می خوریم.
2- بسیاری از مواد مغذی در عملکرد مغزی و هورمونی بدن شرکت دارند که احساسات را تحت تاثیر قرار میدهند. بنابراین ، برنامه غذایی سالم همراه با مصرف مکمل های غذایی برای بسیاری از افراد مبتلا به افسردگی مفید است.
3- مصرف فراوان سبزیجات خام یا کمی پخته، بعضی میوهها، برنج سبوس دار،حبوبات مثل لوبیا ، عدس و سویا ، مرغ بدون پوست، بوقلمون بدون پوست و ماهی مفید است.
4- تا حد امکان از مصرف شکر و شیرینی جات و آرد بدون سبوس پرهیز کنید. این مواد غذایی به سبب تصفیه و فرآوری شدن ، 15 نوع ویتامین و املاح مورد نیاز برای حفظ تعادل روحی بدن را ندارند. به همین سبب مصرف زیاد اینگونه مواد غذایی بهجای مواد غذایی مفید، خیلی زود موجب ایجاد کمبود مواد مغذی در بدن خواهد شد.
همچنین ، این مواد موجب میشوند گاهی احساس انرژی و نشاط کنید و گاهی نیز احساس افت و غم، در نتیجه بیشتر دچار خستگی و افسردگی میشوید.
سایر توصیه ها :
1- با مراجعه به پزشک بررسی کنید که آیا دچار آلرژی غذایی هستید یا خیر؟
2- آزمایش بررسی املاح مو را انجام دهید تا در مورد نبود مسمویت با فلزات سنگین مطمئن شوید.
3- با مراجعه به پزشک غدد، ابتلا به کم کاری تیروئید را بررسی کنید.
4- هر روز مقداری ورزش کنید. در طی ورزش، مغز مواد شیمیایی بانام اندورفین و انکفالین آزاد میکند که درد را از بین می برند و موجب احساس شادی و نشاط می شوند. افرادی که هر روز منظم و پیوسته ورزش می کنند ، بعد از ورزش احساس خوبی دارند. بنابراین، بهترین راه برای رهایی از افسردگی، ورزش منظم است.
منبع:
سایت کاریزما مشاور
علاقه مندی ها (Bookmarks)