بانوان ایرانی در هر مورد به انگشتان شما هنری اضافه خواهد شد ، پس ممکن است در بین راه دچار کمبود انگشت هم شوید
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
تشکرشده 3,286 در 817 پست
بانوان ایرانی در هر مورد به انگشتان شما هنری اضافه خواهد شد ، پس ممکن است در بین راه دچار کمبود انگشت هم شوید
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
lord.hamed (پنجشنبه 22 تیر 91)
تشکرشده 3,286 در 817 پست
اگر مايكروفر داشته باشيد، احتمالاً ديدهايد كه شير درون مايكروفر، با آن كه ممكن است دمايش خيلي زياد شده باشد، سر نميرود. براي دانستن علت اين ماجرا كمي به عقب برميگرديم.
اصلاً چرا شير سر ميرود؟ اگر به گرم شدن شير دقت كنيد، معناي فيزيكي سر رفتن را خواهيد فهميد. وقتي شير را روي حرارت گاز يا هر وسيله حرارتي كه شير را از بيرون گرم ميكند قرار ميدهيد. تا آستانه نقطهجوش، هيچ اتفاقينميافتد؛ اما مسأله با آزاد شدن اولين حبابهاي حاوي بخار شير آغاز ميشود؛ هر چه دما بالاتر برود، اين حبابها هم با سرعت بشتري شكل ميگيرند و بالاخره وقتي سرعت ايجاد اين حبابها از سرعت تركيدنشان بيشتر شود، حبابها روي هم جمع ميشوند و پس از مدتي از ظرف بيرون ميريزند. اين حبابها در آب هم ايجاد ميشوند، اما با رسيدن به سطح آب ميتركند. كشش سطحي شير به خاطر وجود چربيها و تركيبات هيدروكربني از آب بيشتر است. و همين باعث مقاومت حبابها در برابر فشار بخار داخلي و افزايش عمر آنها ميشود. براي جلوگيري از سر رفتن شير، حبابها را با همزدن از بين ميبرند.
اما مايكرو همانطور كه احتمالاً ميدانيد، با توليد امواج مايكرويو در فركانسي خاص باعث حركت نوساني مولكولهاي آب موجود در جسم، ايجاد اصطكاك و گرم شدن همگن و دروني آن ميشود. (يعني در هر لحظه، همه نقاط مايع درون درون مايكروفر همدما هستند). بنابراين آب يا شيري كه درون مايكروفر قرار ميگيرد، بي سر و صدا و به طور دروني شروع به گرم شدن ميكند. اين گرم شدن ميتواند تا چندين درجه بالاتر از نقطه جوش مايع ادامه پيدا كند، بدون اينكه آب از آب تكان بخورد و هيچ حبابي در آن ظاهر شود! تعجب نكنيد، اين پديده كه ابر گرمايش نام دارد، ويژه مايكروفر نيست و از يك واقعيت فيزيكي عميقتر نتيجه ميشود. در واقع از نظر فيزيكي، هيچ دليلي براي ايجاد حباب بخار در يك سيال داغ وجود ندارد و يك عامل خارجي بايد اين كار را بكند. به عبارت ديگر اگر محيط سيال همگن باشد و هيچ ناهمگوني و عارضه غيريكنواختي در آن وجود نداشته باشد كه «بهانه» ايجاد حباب شود، حبابي در كار نخواهد بود و سيال بدون جوشيدن، داغ و داغتر ميشود.
lord.hamed (پنجشنبه 22 تیر 91)
تشکرشده 3,286 در 817 پست
1- براي اينكه برنج شما سفيد شود مي توانيد چند قاشق ماست، داخل ظرف برنج درحال جوشيدن بريزيد.
2- اگر برنج شما بيش از حد معمول جوش خورده بود. مي توانيد 2-3 قاشق غذا خوري آبليمو به آن اضافه كنيد تا برنج شما خراب نشود.
براي از بين بردن بوي سوختگي برنج:
1- يك تكه نان روي برنج قرار دهيد و موقع كشيدن، نان را برداريد.
2- يك عدد پياز را پوست كنده و در داخل برنج فرو كنيد پياز بوي سوختگي را بخود مي گيرد.
براي خوشمزه تر شدن شويد پلو:
براي اينكه شويد پلوي شما خوشمزه تر شود مي توانيد از ادويه مخصوص پلو كه سبزرنگ است و ( در عطاري ها موجود مي باشد) استفاده كنيد بعد از آبكش كردن برنج كمي ادويه لابه لاي برنج بپاشيد.
براي خوشمزه تر شدن شير برنج:
اگرميخواهيد شير برنج شما خوشمزه تر شود، برنج را با شير خيس كنيد. اين كار باعث مي شود كه شير برنج شما خوشمزه تر شود.
اگر برنج شما بي نمك شد:
اگربراثر فراموشي برنجتان بي نمك شد اصلاً نگران نباشيد، موقع كشيدن برنج مقدار مورد نياز نمك را با مقدار بسيار كمي آب و روغن مخلوط كنيد و روي برنج بريزيد. با اين كار بي نمكي برنج شما رفع مي شود هرگز نمك را مستقيم در روغن نريزيد، زيرا نمك در روغن حل نمي شود.
اگر برنج شما شور شد:
اگر قبل از آب كش كردن برنج متوجه شديد، كه برنج شما شور شده است موقع آب كش كردن برنج آب بيشتر روي برنج داخل آبكش بريزيد . اما اگر بعد از آب كش كردن برنج متوجه شوري آن شديد ديگرچاره اي براي برطرف كردن شوري آن نداريد. مگر اينكه خورش را بي نمك درست كنيد.
آب برنج براي بچه ها:
وقتي مي خواهيد برنج را آبكش كنيد يك ليوان از آب آن را برداريد و با يكي دو قاشق ماست مخلوط كنيد. اين آب برنج درصورتي كه شور نباشد براي بچه ها خيلي مفيد است.
از بين بردن بوي نامطبوع برنج:
اگر به هر دليلي برنج خشك شما بو گرفت برنج را روي يك سطح پهن كنيد. البته بايد حتماً در سايه باشد تا بوي نامطبوع برنج از بين برود. زيرا اگر برنج را جلوي نورآفتاب قرار دهيد باعث خرد شدن برنج مي شود و برنج حالت خود را از دست مي دهد و وقتي آن را داخل آب جوش مي ريزيد از هم پاشيده مي شود.
پخت برنج براي خانم هاي كارمند:
خانم هايي هستند كه بيرون ازخانه كار مي كنند و وقتي ظهر به خانه مي آيند، فرصت پختن برنج را ندارند، و يا اين كه دوست ندارند از شب قبل برنج آماده كنند. اينگونه افراد از اين روش مي توانند كمك بگيرند: صبح يا شب قبل برنج را آبكش كنند البته كمي آن را خشك بردارند، سپس ته ديگ برنج را آماده كرده و برنج را داخل قابلمه بريزند و قابلمه را داخل يخچال قرار دهند، ظهر برنج را كمي آب و روغن دهند و آن را دم كنند تا سالاد را آماده كنند برنج هم دم كشيده است
lord.hamed (پنجشنبه 22 تیر 91)
تشکرشده 3,286 در 817 پست
كمتر كدبانويي است كه براي شستن لباسهاي تيره رنگ مشكل نداشته باشد.
اين لباسها در شستوشو رنگ زيادي از دست ميدهند و لباس، بور و كدر ميشود. توصيه ميكنيم لباس تيره و جين را در تشتي حاوي يك فنجان سركه سفيد و مايع شست وشوي لباس يا ظرفشويي و آب سرد پر كنيد و لباس مورد نظر را بعد از نيم ساعت خيساندن در اين محلول، به آرامي شست وشو دهيد و با آب سرد آبكشي كنيد.
سركه سفيد، مانع از دست رفتن رنگ لباس و در ضمن باعث براق شدن لباس ميشود.
زداينده بو از لباس
سركه در زدودن بوهاي بد از لباس
- به خصوص بوي سيگار- بسيار مفيد است. اگر كمي سركه سفيد به آب شست وشوي لباس خود اضافه كنيد بوهاي نامطبوع لباس از بين خواهد رفت و يا اگر قصد شستن لباس را نداريد لباسها را بالاي ظرفي كه در آن يك فنجان سركه سفيد و چند ليتر آب است آويزان كنيد. تا در اثر بخار حاصل، بوي نامطبوع آنها از بين برود.
اگر روزي خواستيد پارچههاي ظريف را در ماشين بشوييد، آنها را تا كنيد و درون يك روبالشي قرار دهيد. سپس در ماشين لباسشويي بگذاريد.
lord.hamed (پنجشنبه 22 تیر 91)
تشکرشده 3,286 در 817 پست
پیش از تمیز کردن فرش، حتماً خوب جارو بزنید تا گرد وغبار آن گرفته شود. با مقداری ماست لکههایی را که تازه روی فرش به وجود آمده پاک کنید. برای این منظور ماست را روی سطح لکّه بریزید و با یک قاشق جمع کنید. سپس با دستمال تمیز خوب خشک کنید.
تمیز کردن لبه قالی
گرد وخاک لبههای قالی را با یک برس دستی نظافت پاک کنید و سپس جاروبرقی بکشید برای تمیز کردن این قسمت میتوانید از مخلوط آب و پودر لباسشویی و یک فرچه نرم کمک بگیرید؛ اما مواظب باشید این مخلوط به فرش آسیب نرساند. سپس این قسمت را با دستمال خشک کنید و هنگام پهن کردن، زیر آن را کاغذ یا دستمال سفید قرار دهید تا نم فرش گرفته شود.
مایع تمیز کننده ی فرش
صابون لباسشویی و شامپوی فرش که قلیای کمی دارند شویندههای خوبی برای فرش هستند. اگر شامپو فرش در دسترس ندارید یک قاشق چایخوری نمک را در یک لیتر آب حل کنید. آن را خوب بزنید تا کف کند. کف را با یک گلوله تور که زیاد آب جذب نمیکند روی سطح فرش بمالید و با دستمال حولهای خشک کنید.
از بین بردن جای وسایل سنگین از روی قالی
وسایل سنگین مثل پایه مبل معمولاً بر روی فرش جا میگذارند. توصیه میشود یک تکه یخ روی محل مورد نظر بگذارید و سپس با دستمال خشک روی رطوبت آن را بگیرید و پرزهای قالی را به حالت اول برگردانید.
پاک کردن سریع لکّه فرش
فراموش نکنید که اگر لکّه بر روی فرش بیش از یکی دو روز بماند ثابت میشود، پس توصیه میشود لکّه را هر چه زودتر با مواد پیشنهاد شده پاک کنید.
پاک کردن لکّه ادویه کاری از فرش
برای پاک کردن لکّه ادویه کاری، از کمی آبلیمو و آب استفاده کنید و سپس با دستمال خشک روی آن بکشید.
شفاف کردن رنگ قالی
ابتدا روی قالی مخلوط برگهای مرطوب (تفاله چای و نمک بپاشید، سپس با جاروبرقی، جارو کنید تا رنگ قالی شفاف شود.
جلوگیری از جمع شدن قالی
فرشهای ابریشم یا ماشینی خیس زود جمع میشود برای جلوگیری از جمع شدن قالیها دور تا دور قالی را از زیر نوارهای چرمی بدوزید.
ضد عفونی و جلا دادن فرش
بعضی از میهمانان عادت دارند با کفش روی فرشهای تمیز منزل شما بیایند. وای به روزی که شما فردی وسواسی باشید. چه میکنید؟ فرش را با شیلنگ آب میشویید؟ بهتر است بعد از جارو زدن فرش، دستمال بزرگ حولهای را آغشته به آب و سرکه سفید کنید و آرام روی پرزهای قالی بکشید مقدار سرکه نباید زیاد باشد و گرنه به فرش آسیب میرساند.
شامپو فرش
اگر شامپو فرش در دسترس ندارید، وقت را تلف نکنید دو قاشق چایخوری نمک، یک قاشق چایخوری مایع ظرفشویی را در یک لیتر آب حل کنید. آن را خوب هم بزنید تا کف آن را برای تمیز کردن فرش استفاده کنید. این شامپو برای خشکشویی کردن پالتو نیز مناسب است.
لکه شمع بر روی فرش، موکت و سطوح بافت دار
ابتدا با جسمی نوک تیز مانند چاقو و یا حتی ناخن، پارافین سخت شده را بردارید، سپس کاغذ مومی (روغنی) و یا دستمال حولهای بزرگی را تا کرده و بر روی لکّه حاصل از پارافین قرار دهید. حال اتو را در درجه گرم تنظیم کرده و بر روی سطح کاغذ چندین بار حرکت دهید. حرارت ناشی از اتو، پارافینهای باقی مانده در میان بافتها را آب کرده و جذب کاغذ میکند.
پاک کردن لکّههای قدیمی از فرش
برای رفع لکّههای قدیمی بر جای مانده روی فرش که احتمالاً هنگام لک شدن متوجه آن نشدهاید، مقداری کف خمیرریش روی محل لک بریزید. سپس محل را با پارچهای مرطوب بمالید و بعد آن را با دستمال خشک تمیز کنید. محل لک را با پارچه ی تمیزی بپوشانید و جسم سنگینی مثل کتاب روی آن قرار دهید. هر گاه پارچه مرطوب شد، آن را عوض کنید تا پس از گذشت مدتی، رطوبت فرش از بین برود.
پاک کردن لکّه ی کاکائو، چسب و بستنی از فرش
برای رفع لکّه کاکائو، چسب و بستنی، ابتدا به آرامی اطراف محل مورد نظر را جمع کنید تا لکّه بیشتر پخش نشود. سپس یک قاشق چایخوری مایع ظرفشویی را در یک فنجان آب حل کنید و این محلول را با پنبه یا دستمالی نرم و تمیز روی محل قرار دهید و بدون اینکه محل لکه را بمالید، به آرامی آن را تمیز کنید. چنانچه چند بار این عمل را تکرار کنید، اثر ماده ی ریخته شده به طور کامل از بین میرود. سپس محل مورد نظر را با دستمال مرطوب تمیز کنید.
پاک کردن لکّههای رنگی از فرش
برای پاک کردن لکّههای قهوه، چای و مواد رنگی نظیر آب انگور، ابتدا برای جلوگیری از نفوذ بیشتر ماده ریخته شده، با حوله کاغذی یا دستمال کاغذی به آرامی رطوبت محل مورد نظر را بگیرید. سپس مقداری آب معدنی یا سودا روی آن بریزید و پس از چند دقیقه، محل را با دستمال پاک کنید. آن قدر این کار را تکرار کنید تا هیچ اثری از لکّه بر فرش بر جای نماند.
پاک کردن لکّه مواد چرب از فرش
برای رفع لکّه مواد چرب از جمله مداد شمعی و موادی همچون قیر ابتدا مقداری حلال غیر چرب که زود خشک نمیشود بر مقداری پنبه مرطوب بریزید و آن را آرام روی لکّه قرار دهید. به این ترتیب، مقداری از ذرات جذب پنبه وحلّال روی آن میشود. این کار را آنقدر تکرار کنید تا تمام لکّه از بین برود. سپس محل را با پارچه مرطوب و تمیز پاک کنی
lord.hamed (پنجشنبه 22 تیر 91)
تشکرشده 3,286 در 817 پست
يکی از سوالاتی که همواره برای هر يک ما وجود داشته راههای تشخيص ماهی سالم از فاسد به هنگام خريداری است:
۱- بوي ماهي : ماهيهايي كه تازه هستند تقريبا بوي مطبوعي دارند و اگر از آبهاي شيرين صيد شده باشند بوي گياهان آبزي همان منطقه را مي دهند .ولي ماهي فاسد بوي نامطبوعي دار دكه بيشتر اوقات بوي آمونياك و ترشيدگي و در اثر پيشرفت فساد بوي گنديدگي مي دهد.
۲- حالت فلسها و پولكها در ماهي : در رابطه با ماهيهاي تازه فلسها كاملا به بدن چسبيده و به سختي جدا مي شوند در حالي كه در ماهيهاي فاسد فلسها برجسته و به راحتي كنده مي شود .
۳- شكل بدن ماهيها: بدن ماهيهاي تازه قابليت ارتجاعي دارد و فاقد ترشحات مي باشند ولي بدن ماهيهاي فاسد اگر با انگشتان فشاري روي بدن ماهي وارد مي شود كاملا ايجاد فرو رفتگي مي كند و ترشحات بدن ماهي زياد و حالت چسبندگي دارد.
۴- چشمهاي ماهي: درماهيهاي تازه چشم علاوه بر اين كه شفاف درخشان است ، حالت كاملا محدب دارد در صورتيكه در ماهيهاي فاسد چشم ماهي تيره و كدر است و كره چشم بطور كامل در حفره چشم فرو رفته است .
۵- سرپوش گوشها: در ماهيهاي تازه سرپوشها بطور كامل و تقريبا چسبيده هستندو سطح داخلي آنها لكه ندارد ولي در ماهيهاي فاسد اين سرپوشها تقريبا جدا هستند و بر روي سطح داخلي آنها لكه هاي قهوه ايي و قرمز رنگ ديده مي شود.
۶- حالت آبششها: در ماهيهاي تازه آبشش ها مرطوب و به رنگ قرمز روشن هستند. ولي در ماهيهاي فاسد آبششها مرطوب نبوده و رنگي خاكستري دارند.
lord.hamed (پنجشنبه 22 تیر 91)
تشکرشده 3,286 در 817 پست
براي از بين بردن رسوب آهكي درون كتري و سماور مي توانيد:
الف: كتري را داغ كنيد و ناگهان مقداري آب يخ درون آن بريزيد ( براي اين منظور نبايد كتري بسيار داغ شود كه موجب ريختن لحيم آن مي گردد.)
ب: مي توانيد مقداري سركه درون كتري ريخته و مدت 10 دقيقه بجوشانيد و سپس آن را شسته و خشك كنيد.ج: راه سوم كه يكي از راه هاي جلوگيري از رسوب گرفتن كتري و سماور است به اين صورت است كه گوش ماهي يا فلس صدف را در كتري انداخته تا آهك موجود در آب را جذب كند.( قلوه سنگ نيز مفيد است.)
د: راه ديگري كه براي رسوب زدايي مفيد است اين است كه در ظرف مورد نظر مقداري ( بستگي دارد به نوع ظرف) 2 يا 3 سيب زميني رنده كنيد و مدت نيم ساعت با آب درون آن،بجوشانيد و بعد يك تكه زاج سفيد كوبيده، به آن اضافه كنيد و نيم ساعت ديگر بجوشانيد مشكل رفع خواهد شد.
ه: مي توانيد براي جرم گيري آن مقداري جوش شيرين ( آب همراه جوش شيرين) را درون ظرف بگذاريد و روي شعله بگذاريد و بعد اگر هنوز به طور كامل پاك نشده همين كار را تكرار كنيد ثمربخش خواهد بود.
و: براي اين منظور مقداري آب درون كتري بريزيد آن را در مدت نصف روز در جايخي يخچال قرار دهيد. پس از گذشت مدت مذكور آن را درآورده پس از خارج شدن يخ از آن كتري رسوب زدايي مي شود ( به شرطي كه مقدار رسوبات زياد حجيم نباشد).
lord.hamed (پنجشنبه 22 تیر 91)
تشکرشده 3,286 در 817 پست
روش صحيح انجماد نخود فرنگي و باقلا سبز
انجماد
اگر چه يخ زدن يا انجماد ، بهترين شيوه نگهداري سبزي ها از جمله سبزي هاي فصلي نظير باقلا سبز و نخود فرنگي مي باشد، ولي اين روش نيز داراي معايبي است؛ از جمله تغيير رنگ سبز سبزي ها به رنگ قهوه اي و ياتغييرات مزه که شايد ناشي از حل شدن مواد قابل حل در آب در مرحله جوش دادن باشد ويا از بين رفتن ساختمان منظم بافت هاي زنده گياهي و غيره . با اين حال براي انجماد نخود فرنگي و باقلاسبز بايد موارد زير را رعايت کرد.
الف: کيفيت مواد اوليه
کيفيت مواد اوليه از اصول مهم در نگهداري مواد غذايي مي باشد، زيرا کيفيت ماده غذايي در طي نگهداري نه تنها بهبود نيافته بلکه به مرور زمان کاهش مي يابد. به همين دليل شيوه تازه خوري ، مناسب ترين روش استفاده از ماده غذايي با حفظ ارزش تغذيه اي بالا مي باشد به جز در موارد استثناء.
.1 نخود فرنگي
براي منجمد کردن نخود فرنگي بايد از نخود فرنگي جوان استفاده کرد که در اين حالت غلاف نخود فرنگي مرغوب ، سبز تيره و دانه آن کاملاً گرد و رنگ سبز چمني مي باشد.
2. باقلا سبز
باقلا سبز يک سبزي استثنايي براي انجماد است به ويژه اگر رنگ دانه آن سبز باشد. باقلاي مرغوب، سبز رنگ و محل دانه در داخل غلاف فاقد فضاي خالي مي باشد. پوست دانه بايد سبز باشد نه سفيد. اگر دانه باقلا سفت و رنگ آن زرد باشد، کيفيت باقلا پايين است.
ب: جوش دادن
براي حفظ رنگ سبز در سبزي ها و جلوگيري از تغيير رنگ سبز به قهوه اي ، بايد سبزيها را به مدت چند دقيقه در آب جوش و يا بخار آن قرار داد که در اين قسمت قرار دادن در آب جوش مد نظر مي باشد.
1-نخود فرنگي
پس از انتخاب نخود فرنگي با کيفيت بيان شده پوست آن را جدا کرده و دانه دانه ميکنند. سپس در يک قابلمه مقداري آب را جوش آورده و به مدت 1 دقيقه نخود فرنگي دانه دانه شده را در آن قرار مي دهند، مقدار آب بايد با مقدار نخود فرنگي متناسب باشد تاجوش خوردن آب متوقف نشود.
2- باقلا سبز
باقلا سبز را با کيفيت بيان شده خريداري کنيد. سپس پوست آن را جدا کرده و کاملاًشستشو دهيد. آن گاه در يک قابلمه مقداري آب را جوش آورده و باقلا را وارد آن کرده سپس به مدت 3 دقيقه بجوشانيد. مقدار آب بايد با مقدار باقلا سبز متناسب باشد تا پس از ورود باقلا سبز به آب در حال جوش، جوشيدن آن متوقف نشود.
ج: سرد کردن
1- نخود فرنگي : پس از اتمام 1 دقيقه جوش دادن، نخود فرنگي را درون آبکش ريخته ،سپس سريعاً با استفاده از آب سرد و يا جريان هواي سرد، آن را خنک و سپس خشک کنيد.
2- باقلا سبز : پس از اتمام 3 دقيقه جوش دادن باقلا سبز، آن را در آبکش ريخته ومانند نخود فرنگي، سرد و سپس خشک کنيد.
د: بسته بندي
بعد از مرحله سرد کردن، نخود فرنگي و باقلا سبز را متناسب با مقدار هر وعده مصرفي ، در کيسه هاي فريزر بسته بندي کنيد.
هـ : مدت نگه داري در فريزرهاي خانگي
مدت زمان نگهداري مواد تهيه شده به روش فوق 12- 8 ماه در فريزر در دماي 18- درجه سانتي گراد مي باشد.
تذکر:
با توجه به تغييرات انجام شده در طي نگهداري ( فريز کردن )، براي آن که باقلاسبز و نخود فرنگي، تازگي و کيفيت خوب خود را حفظ کنند، دماي 10- درجه سانتي گراد ( اگر چه دماي فريزرهاي خانگي پايين تر از 10- درجه سانتي گراد ) مناسب مي باشد. ولي به علت باز وبسته شدن فريزرها در منازل و سرد و گرم شدن هواي داخل آنها مدت نگهداري در اين دما، 3 ماه اعلام شده است.
برگرفته شده از : ماهنامه دنياي
lord.hamed (پنجشنبه 22 تیر 91)
تشکرشده 3,286 در 817 پست
استفاده از ظروف مختلف براي پخت و پز غذا، از اهميت ويژه اي در تغذيه برخوردار است. چون برخي از ظروف با آزاد كردن يون ها و تركيبات مختلفي كه در جنس، رنگ و يا لعاب آنها به كار گرفته شده است، موجب ايجاد تاثيرات سوئي بر بدن مي شوند. شايد در نظر اول، كيفيت و طعم غذا مورد توجه قرار گيرد ولي بايد به خاطر داشت كيفيت ظرفي كه در آن غذا مي خوريد نيز به اندازه كيفيت مواد غذايي مورد مصرف، مهم است.
به همين خاطر، كارشناسان از ديدگاه علمي، در مورد استفاده از ظروف با جنس هاي مختلف، نظر مي دهند و گاه حتي درباره كاربرد بعضي از آنها، هشدار مي دهند.
براي آگاهي بيشتر از فوايد و مضرات ظروفي كه براي پخت و پز به كار مي رود با دكتر »سيد ضياء الدين مظهري«، رئيس انجمن تغذيه ايران، گفتگويي انجام داده ايم كه از نظر شما مي گذرد.
آيا استفاده از ظروف آلومينيومي براي پخت غذا، سبب كم خوني مي شود
- استفاده طولاني مدت از ظروف آلومينيومي براي پخت مناسب نيست، چرا كه اين ظروف با آزاد كردن يون آلومينيوم در غذا، سبب انتقال اين يون ها به بدن مي شوند و در دراز مدت مي تواند مشكلاتي براي بدن، از جمله كم خوني، ايجاد كند.
ظروفي كه در آشپزخانه عمدتا به آن »روحي« مي گويند كه بعضا با »رويي« اشتباه مي شود، عمدتا از جنس آلومينيوم هستند. اگر ظرفي واقعا از جنس روي باشد، خروج يون هاي روي از ظرف و ورود آن به غذا، باعث جبران كمبود روي در بدن مي شود و براي ما مفيد خواهد بود. ولي يون هاي آلومينيوم اين خاصيت را ندارد. بهتر است از ظروف آلومينيومي براي پخت غذاهايي استفاده شود كه نياز به مدت زمان پخت كمتري دارد. از سوي ديگر سبزيجات برگي و غذاهاي اسيدي يا نمكي اگر در ظرف آلومينيوم پخت شوند ميزان زيادي آلومينيوم را به خود جذب مي كنند در نتيجه آلومينيوم بيشتري وارد بدن مي شود كه مضر است.
- ظروف لعابي يا سفالي براي پخت غذا، تا چه قدر مناسبند
* ظروف سفالي بدون لعاب براي نگهداري يا پخت غذا مورد استفاده قرار نمي گيرند، چون داراي خلل زيادي مي باشند كه سبب نفوذ و باقي ماندن غذا در آنها مي شود. اگر پايه رنگ هايي كه براي اين ظروف به كار مي رود، حاوي فلزات سنگين مثل سرب باشد، استفاده از آنها براي سلامتي مضر است و باعث كند ذهني، افسردگي و بعضي مسموميت هاي درازمدت ديگر مي شود. ظروف لعابي زردرنگ كه در قديم از آنها استفاده مي شد، بهترين نوع اين ظروف براي پخت و پز و نگهداري غذا هستند. ظروف سراميكي هم نوعي از ظروف سفالي مي باشند كه اگر از لعاب مناسبي براي آنها استفاده شده باشد، هيچ مشكلي براي پخت و پز ندارند.
- نظر شما درباره ظروف مسي چيست
ظروف مسي، از بهترين نوع ظروف پخت غذا محسوب مي شوند، البته در صورتي كه قلع اندود شده باشند. اگر ظروف مسي به شكل مناسبي قلع اندود نشده باشند و يا از مواد حاوي سرب براي قلع اندود شدن، استفاده شده باشد، اين عنصر مي تواند پس از ورود به غذا، در دراز مدت سبب ايجاد مسموميت شود. در صورتي كه ظروف مسي، قلع اندود نشده باشد، ورود يون مس به غذا در طولاني مدت، سبب تاثير نامطلوبي بر احشاء و اندام داخلي بدن شده و ذخيره شدن آن در كبد به مرور به از كار افتادن اين عضو، كمك مي كند.
به همين دليل آن را با فلزي ديگر مثل قلع مي پوشانند. بنابراين بايد در هنگام شستشو احتياط كرد كه اين لايه از بين نرود يا خش بر ندارد. از سوي ديگر مواد اسيدي يا غذاهاي ترش، سبب از بين رفتن لايه رويي ظروف مسي مي شود بنابراين هر چند وقت يكبار، بايد اين ظروف، قلع اندود شود.
در حال حاظر ظروف ملامين چندان مورد استفاده قرار نمي گيرند.آيا اين ظروف براي سلامتي، مشكلي به وجود نمي آورند، به ويژه كه گفته مي شود ملامين هاي رنگي براي سلامتي مضرند، چون به مرور زمان، رنگ هاي آنها وارد غذا مي شوند
اگر فرآيند توليد اين ظروف، علمي و اصولي باشد، مشكلي براي سلامتي افراد به وجود نمي آورد. لعابي كه براي محافظت روي ملامين پوشانده مي شود، بسيار نازك است. بنابراين بايد مانع از بين رفتن آن شد تا ميكروب وارد ظرف نشود. به دليل نفوذ ميكروب، استفاده از ملامين هاي ترك دار و كهنه توصيه نمي شود.
اگر اين ظروف، سالم باشد و لعاب آنها هم از بين نرفته باشد، غذاهاي ترش و اسيدي هم نمي توانند تاثيري بر آن داشته باشند.
درباره ظروف بلوري، پيركس و شيشه اي چه توضيحي داريد
ظروف شيشه اي و پيركس، جزو ظروف مناسب براي پخت غذا هستند، چون مواد اسيدي يا بازي، روي آنها تاثيري نمي گذارد و در اثر حرارت نيز يوني وارد غذا نمي شود.
ظرف هاي استيل چه تاثيري مي تواند بر غذا داشته باشد
اين ظروف از تركيب آهن و فلزات ديگر ساخته شده اند و در هنگام پخت، يوني وارد ماده غذايي نمي كنند! اما بايد توجه داشت كه از نگهداري غذاهاي اسيدي و نمكي براي مدت طولاني در ظروف استيل، خودداري شود.
-سرو غذا در ظروف پلاستيكي و يكبار مصرف از نظر بهداشتي چه مشكلاتي به همراه دارد
ج- اين روزها استفاده از ظروف يكبار مصرف، متداول شده است. حتي بعضي خانواده ها براي پخش غذاهاي نذري يا در مهيماني هاي خود از اين ظروف استفاده مي كنند بايد توجه داشت كه استفاده از ظروف يكبار مصرف شفاف و بي رنگ، براي نوشيدني هاي داغ مثل قهوه و چاي، اصلا مناسب نيست، چرا كه حرارت بالا، سبب آزاد شدن بعضي مواد آلي و تركيبات شيميايي موجود در ديواره آنها و انتقال آن به نوشيدني مي شود و ورود اين مواد و تركيبات به بدن عامل بروز بعضي از سرطان هاست.
اين ظروف توانايي نگهداري رنگ را هم ندارند بنابراين با ريختن غذا و نوشيدني داغ درون اين ظروف، لايه اي از رنگ داخل محتويات، حل و وارد بدن مي شود كه سرطان زاست.
- اگر چه ظروف تفلون يا نچسب، طرفداران زيادي دارد ولي در مورد مضرات و تاثيرات نامطلوب آن هم صحبت هاي زيادي مي شود. آيا از ظروف تفلون براي پخت و پز غذا، استفاده كنيم يا خير
مطالعات و تجربيات زيادي در زمينه آسيب حيوانات و خصوصا پرندگان در اثر استنشاق بخارات حاصل از گرم شدن
تفلون وجود دارد.
از جمله در تحقيقي كه در آمريكا انجام شده، نشان داده شده است كه وقتي دماي ظروف تفلون، از حد معيني بالا برود، در اثر تجزيه لايه پوشاننده آن، حدود 15 نوع ذره بخار سمي آزاد مي شود. در تحقيقات انجام گرفته، مشخص شده كه يكي از مواد سرطان زاي موجود در ظروف تفلون، در موش 4 نوع سرطان شامل سرطان كبد، پانكراس، سينه و بيضه ايجاد مي كند.
بر همين اساس مي توان احتمال داد كه استفاده دراز مدت از اين ظروف و مواجهه زياد با اين ماده در انسان نيز چنين اثرات سوئي داشته باشد.
هرچه ظروف با پوشش تفلون، گرم تر شود، احتمال آزاد شدن بخارات سمي از آنها بيشتر است. از سوي ديگر تحقيقات علمي ثابت كرده است كه هر چه سن ظروف، كمتر، يا به عبارتي ظرف، نوتر باشد، در صورتي كه حرارت زيادي به ظرف خالي داده شود، تاثيرات سوء آن بيشتر است. نكته مهم ديگر اين است كه بايد از بازسازي ظروف تفلون، جدا خودداري كرد، چون نوع ماده مصرفي و نحوه كار مورد تاييد وزارت بهداشت نيست.
در حال حاضر ظروف سنگي بيشتر جنبه تزئيني پيدا كرده است، ولي هنوز هم موارد استفاده از آنها مشاهده مي شود. آيا اين ظروف براي پخت مناسبند
ظروف سنگي جزو ظروف مناسب براي پخت غذا محسوب مي شوند، هر چند اين ظروف در حال حاضر چندان مورد استفاده قرار نمي گيرند. اين ظروف از نظر بهداشتي سالمند و تغيير در غذا ايجاد نمي كنند.
lord.hamed (پنجشنبه 22 تیر 91)
تشکرشده 22 در 14 پست
به خاطر پشتکار وپیگیریتون تبریک میگم و تشکر میکنم خیلی خوب بود.
takamol (پنجشنبه 22 تیر 91)
در حال حاضر 1 کاربر در حال مشاهده این موضوع است. (0 کاربران و 1 مهمان ها)
علاقه مندی ها (Bookmarks)