![]()
![]()
![]()
![]()
روز 24 مهرماه برابر با 15 اكتبر به عنوان روز بزرگداشت نابينايان و قانون عصاي سفيد، نامگذاري شده است.
استفاده از عصا به عنوان وسيله کمکی در رفت و آمد نابينايان از قرنها پيش متداول بوده است، ولی استفاده از عصای سفيد به شکل امروزی و به عنوان نمادی برای شناخت نابينايان به بعد از جنگ جهانی اول برمیگردد.
در سال 1921 ميلادی يک عکاس اهل شهر بريستول کشور انگلستان با نام جيمز بيگز که در اثر يک سانحه بينايی خود را از دست داد، برای در امان بودن از خطر وسائل نقليه که در خيابانهای اطراف محل زندگی وی در حال رفت و آمد بودند، ابتکار استفاده از عصا به رنگ سفيد را که به راحتی برای همگان قابل ديد باشد را بکار برد.
پس از آن دو تن از برجستهترين محققين آمريكايي به نامهاي دكتر ناول پري، رياضيدان و دكتر جاكوپس تن بروك، حقوقدان توانستند قانوني را در پانزدهمين روز از ماه اکتبر به عنوان قانون عصای سفيد به تصويب برسانند و اين روز را به عنوان روز جهانی نابينايان نامگذاری کنند. در اين قانون کليه حقوق اجتماعی فرد نابينا به عنوان عضوی از يک جامعه متمدن انعکاس يافته است.
نابينايان حق استفاده از كليه امكانات رفاهي معمول در جامعه را دارند. آنان حق دارند از پياده روها، خيابانها، بزرگراهها و وسايل حمل و نقل همگاني مانند هواپيما، قطار، اتوبوس، اتومبيل، كشتي، هتل، اماكن عمومي، مراكز تفريحي و مذهبي استفاده كنند. اگر در بعضي اوقات، محدوديتي براي استفاده از اين تسهيلات و اماكن وجود داشته باشد بايد فراگير همه افراد جامعه باشد و اگر شخص يا سازماني فقط براي نابينايان در استفاده از تسهيلات همگاني، محدوديت ايجاد كند يا حقوق نابينايان عاقل و بالغ را ناديده بگيرد، مجرم شناخته ميشود.
رانندگان وسايل نقليه موظف به مراعات كامل نابينايانی كه هنگام عبور و مرور از عصاي سفيد استفاده ميكنند، هستند.
دولت موظف است كه نابينايان را به مشاركت در امور دولتي تشويق كند تا آنان به كار مشغول شوند.
مسئولان دولتي همه ساله بايد روز 24 مهرماه (15 اكتبر) را به عنوان بزرگداشت نابينايان و قانون عصاي سفيد، به نحوي شايسته ارج نهند و از مردم بخواهند كه رفتار معقولانهاي با نابينايان داشته باشند و گامهاي صميمانه و موثري براي آنان بردارند.
لوئيس بريل
لوئيس بريل در سال 1809 در فرانسه متولد شد. وی در اوايل کودکی يعنی در سن 3 سالگی بينايی خود را از دست داد. در سال 1818 به همراه دوستان خود موسسه ملی نابينايان جوان پاريس را در اين شهر دائر كرد.
در همين زمان بود که بريل بواسطه تواناييهايش در موسيقی و علم مشهور شد و يکی از بهترين نوازندگان ويولون و ارگ در پاريس شد. بريل در سال 1826 شروع به آموزش نابينايان كرد.
امروزه شهرت بريل به خاطر ابداع سيستم خط برجسته وی میباشد که در آن زمان در پيامهای رمزی ارتش بکار گرفته میشد. سيستم بريل يا خط برجسته شامل نقاط برجسته با اشکال منظم روی مقوای نازک میباشد که نابينايان از طريق لمس آن قادر به درک عبارات و خواندن خواهند بود. اين روش تا به امروز با موفقيت همراه بوده و در بسياری از کشورهای جهان استفاده میشود.
ايران سفيد
ايران سفيد، عنوان اولين روزنامه ويژه نابينايان به خط بريل در ايران و خاورميانه است که تحت پوشش خبرگزاری جمهوری اسلامی ايران فعاليت میکند.
راههاي کمک به فرد نابينا:
بهتر است قبل از انجام هر کمکی نظر فرد نابينا را در مورد کمک به او جويا شويد.
در صورت کمک و راهنمايی در راه رفتن؛ اجازه دهيد فرد نابينا بازوی شما را بگيرد و از هل دادن و گرفتن او خودداری کنيد.
هنگامي که با فرد نابينا روبرو میشويد خود را به او معرفی کرده و به هنگام ترک محل به او بگوييد که محل را ترک ميکنيد.
مستقيماً با خود فرد نابينا حرف بزنيد و برای صحبت با آنها شخص ديگری را واسطه قرار ندهيد. چرا که آنها قادر هستند بخوبی مفهوم کلام شما را درک کرده و پاسخ دهند.
هيچگاه با فرد نابينا بلند صحبت نکنيد. چرا که آنها دارای حس شنوايی قوی هستند.
به جای نابينا به نگاه کردن بپردازيد و محيط اطرافش را برای او شرح دهيد تا او نيز بتواند با محيط ارتباطی سازنده برقرار کند.
بخاطر ضعف آنها در بينايی از اشتباهاتشان چشم پوشی نکرده و به آنها فرصت دهيد تا اشتباه خود را جبران نمايند.
علاقه مندی ها (Bookmarks)