-
RE: مهریه
آقای علیرضا خان،بنده اگر در نوشتارم گفتم که:*همین و بس که راه حل همینی است که برشمردم.* منظورم ارائه راه حل از دید خودم برای حل قطعی مشکل مهریه بود و از طرفی داشتم در این جمله خواننده را به جملاتی دیگر در نوشتارم رجوع می دادم.من: در هیچ کجای واژگانم و نوشتارهایم دستور و فرمان به هیچ چیزی را نداده ام.
پس هنگامیکه می گویم شما آرای مرا مصادره به مطلوب می نمایید،دردتان نگیرد!!این است که با اوهام و پیش داوری،مرا محکوم به تضاد با آزاداندیشی می کنید!!!!!!!که تهمت و توهین شما خود آیینه تمام نمای همان ادعایی است در مورد من کرده اید.
می گویید که:
*مگرقرار است که شما دقیقا تفکری یا دینی را زیر سوال ببیرید و یا احیانا زیر سوال بردن مگر شاخ ودم دارد. از سخنان شما این مورد کاملا واضح و مشخص است. لا اقل انتظار میرود که نسبت به گفته ها و سخنان خودتان تسلط داشته باشید و اگر میخواهید که صرفا تعداد پست ها و درجه کاربریتان در سایت بالا برود، این راهش نیست. راه های بهتری هم وجود دارد دوست من.*
با احترام به شما عرض کنم که» اولاً حضرتعالی صلاخیت اظهار نظر در این باره را ندارید.و در ثانی اصلاً سخنان من در مخالفت با اسلام یا دستورات آن نیست.و این نیز از لطایف الحیل شماست که چنین پنداشته و پندار بی معنی خود را بر من و سخنم بار می کنید.
دیدگاه این جانب نیز به امر ازدواج چنینی نیست که ذهن بیمار شما می خواهد.تمام آرای من نه از روی هوس یا بی دانشی که کاملاً پژوهشی و حساب شده است و نظرم درباره تقسیم بالمناصفه اموال منقول و غیرمنقولی که پس از ازدواج بدست امده است،دستکم در مورد زوج(مرد) همین حالا دارد در دادگاه ها اجرا می گردد.
این اندازه هم سخن مرسوم را درباره اسلام تکرار نکنید که فقط ناآگاهی و جهل خود را بر همگان آشکار می سازید،چرا که: اجرای دستورات دینی در هر دورانی باید منطبق بر شرایط آن دوران باشد تا جایی که بر اصل دین صدمه نزند.
در پایان اشاره نمایم که: بنده به هیچ روی قصدم پوزش از شما در آن نوشتار نبود و هدفم چیز دیگری بود که بدان رسیدم.
-
کسی که سازمان فکریش اسلامی نیست، مفسد خواهد شد و اگر با این حال خود را مصلح پنداشت، مفسد بی غرض خواهد بود.
-
. . . و آن کس که به آنچه به دیگران نسبت می دهد یا به مطلبی که بر دیگران تهمت می زند یقین ندارد و یا اگر از اصل باور طرف مقابل آگاهی واثقی تدارد و پندار خود را در شکل تفسید،تهمت و توهین بر او وارد می کند،همانا که در قعر دوزخ است.
برای مسلمانی خودمان متأسفم که چنین راحت بر دیگران تهمت می زنیم.
-
........................... مصداق بارز مصادره به مطلوب!!!!!!!!!!!!!!
-
ـ چرايي مهريه
پس از اينکه معلوم شد مهريه هديه است و به پاس نکوداشت پاسخ محبتآميز زن به تقاضاي عاشقانه مرد اهدا ميشود، اين سؤال مطرح ميشود که چرا بايد مهريه داد؟ بر فرض که مهريه، هديه باشد، آيا لازم است چنين هديهاي داده شود و اصلاً چرا در فقه به وجوب «مهر» حکم شده است؟ پيش از پرداختن به پاسخ اين پرسشها، لازم است يادآوري داده شود که:
1 ـ طبيعت نيرويي را در نهاد انسان به وديعت نهاده است که پس از بلوغ جسماني و رشد هرمونها و تغيير فيزيکي در اندامهاي انسان، اين نيرو به حرکت درآمده و به فعل و انفعال ميپردازد. همچنانکه ميدانيم اين نيرو جزء غرايز انساني است و غرايز براساس طبيعتشان، کور و هدايت نشدهاند و لذا يکي از وظايف مهم انسان، تنظيم، تعديل و هدايت غرايز است که اگر به حال خود رها شوند، موجب انحراف و لغزش افراد ميگردند؛ از اين رو به اقتضاي طبيعت و به حکم ضرورت، سالمترين شيوه و مناسبترين راه ارضاي غريزه جنسي و تعديل شهوت نفساني، ازدواج و تشکيل خانواده است .
2 ـ هدف از ازدواج و تشکيل خانواده، ارضاي ضابطهمند و تأمين مصلحتآميز نياز جنسي زن و مرد، ايجاد آرامش رواني و پيريزي کانون گرم محبت و دوستي ميان آنها و سرانجام تأمين حب بقاي انسان از طريق ادامهي نسل و داشتن فرزند است. قدرت اللَّه خسرو شاهي و مصطفي دانش پژوه؛ فلسفه حقوق؛ ص 154.
بنابراين، ازدواج و تأمين اهداف تشکيل خانواده مستلزم ايجاد عميقترين رابطه و مستحکمترين پيوند ميان زن و مرد است تا بتوانند در پرتو آن، تمام عمرشان را با راحتي و آسايش بگذرانند؛ مهمترين اساس اجتماع را بر محور محبت و دوستي پيريزي نمايند؛ نياز جنسي شان را به طور منطقي، معتدل و از طريق مشروع، با آسودگي و اطمينان خاطر، برآورند و با تعليم و تربيت فرزندان صالح و شايسته ضمن بقاي نسل آدمي، جامعه انساني را به سوي رشد و تعالي سوق دهند؛ از اين رو اگر قرار باشد مطابق با اصول معماري نوين، بناي مستحکمي ساخته شود تا در برابر حوادثي همانند زلزله و سيل و طوفان از استحکام نسبتاً بالايي برخوردار باشد و به سادگي در برابر اين حوادث فرو نريزد و بتواند نگهبان جان ساکناناش باشد، لازم است در ساختن آن، از نخستين نقطهي ساخت تا آخرين مرحلهي آن، از بهترين مصالح، مناسبترين نقشه هندسي و کارآزمودهترين معماران بهرهگيري شود که به نظر ميآيد در اين ميان، مصالح مرغوب ساختماني نقش مهم و محوري را ايفاء مينمايند .
بر همين اساس، بناي مستحکم خانواده که محل تأمين نيازهاي حياتي و ضرورتهاي اساسي زندگي انسان است، مقتضي مصالح بسيار مرغوب و درجه يک است که در اين ميان، محبت، مودت، مهرباني و دوستي نقش کليدي را ايفا ميکنند؛ از سوي ديگر براي محک زدن مرغوبيت مصالح ساختماني از استاندارد بودن و ساير نشانهها و شواهد آن از قبيل تجارب به عمل آمده، شهرت توليد کننده و امثال آن کمک گرفته ميشود .
لذا سؤال قابل طرح در اين باره اين است که براي محک زدن صداقت و محبت صادقانهي خواستگار ازدواج، از چه عنصري بايد بهره گرفت؟ چه عاملي ميتواند ثابت کند که ادعاي دوستي و محبت مرد نسبت به زن، خالص و سره است؟ مردي که هنگام خواستگاري و قدم پيش گذاشتن به منظور ازدواج با يک زن در نخستين ادعا از دوستي و محبت و علاقهمندي سخن ميگويد، چگونه ميتواند اين ادعا را اثبات نمايد؟
ادامه دارد ....
-
من فکر می کنم که ما در مورد مهریه با دو مساله روبرو هستیم:
یک ) آگاه کردن خود و دیگران از قوانین مدنی فعلی (بخش خانواده) و تلاش در جهت اصلاح دیدگاه خود و دیگران نسبت به مهریه در چارچوت قوانین جاری .
تا آنجا که من در اطرافم پرس و جو کرده ام دیدگاه های مختلفی در جامعه در مورد مهریه وجود دارد که از آن جمله می توان هدیه مرد به زن ، اجرت مرد به زن بابت خدمات جنسی ، پشتوانه مالی ، وجه ضمان بودن که مرد زنش را طلاق ندهد ، شیادی و کسب درآمد زنان و... را نام برد . در این بخش من نمی خواهم قوانین جاری (که با توجه به فقه شیعی وضع شده اند) را نقد کنم بلکه فقط نظرم را در مورد سه دیدگاه از بین همه دیدگاهها ی رایج می گویم . و سوالم این است که تا چه حد می شود آسیب ها یی را که از طرف مهریه متوجه ازدواج می شود در چارچوب همین قوانین کاهش داد ؟
1- کسب درآمد : ازدواج کردن به قصد گرفتن مهریه از شوهر و رسیدن به نداشته ها و آرزوهایی که برای محقق شدن به پول نیاز دارد. اینگونه زنان کاری غیر قانونی نمی کنند بلکه از خلا ء های قانونی استفاده می کنند . خلا قانونی از آن جهت که هیجچ قانونی نداریم که برای مهریه سقف یا کف تعیین کرده باشد . که به نظرم تنها راهی که می شود اسیبش را کمتر کرد این است که مرد زیر بار مهریه بالا نرود و تعهدی ندهد که از عهده اش بر نمی آ ید.
2- پشوانه ای اقتصادی بعد از طلاق برای زن : اینکه زن بعد از طلاق بتواند امرار معاش کند و از نظر مالی در تنگنا قرار نگیرد. به نظرم این در مورد زنهایی که خانه دار هستند و بیرون از خانه کار نمی کنند منطقی است . چون زنی که مثلا بیست سال است که ازدواج کرده و در خانه کار می کند قطعا بعد از طلاق توانایی و مهارت لازم را برای کار در جامعه ندارد . او بعد از بیست سال خانه داری واقعا خانگی شده و فعالیت اجتماعی و اقتصادی اگر نگوییم برایش غیرممکن است ، بسیار مشکل است . در ضمن اگر هم بتواند کاری پیدا کند قطعا جوابگوی هزینه های زندگیش نخواهد بود . چون در طی این بیست سال تخصص و مهارتی کسب نکرده که بتواند بابتش پول بگیرد. ولی در مورد دختری که حتی از قبل از ازدواج سر کار می رفته و در دوران ازدواج هم کماکان به کار اقتصادی و اجتماعی خودش ادامه می دهد تعیین مهریه به این منظور به نظر من غیر منطقی است. من فکر می کنم با توجه به قوانین فعلی این راه مناسبی باشد که در مورد زنان خانه دار مهریه(متناسب با توان شوهر) قرار داده بشود و زنان شاغل هم در همان شروط ضمن عقد کار کردن بیرون از خانه را قید کنند و مهریه ای هم در نظر گرفته نشود.
3- ابزاری برای گرفتن طلاق گرفتن زن از شوهر و حق حضانت فرزند :
این همان مثال معروف مهرم حلال جانم آزاد است. چون حق طلاق و حضانت اولاد (هفت ساله به بالا) با مرد است خیلی از زنها از مهریه بعنوان ابزاری برای طلاق گرفتن از شوهر و همچنین حق سرپرستی فرزند استفاده می کنند . در مورد حق طلاق فکر می کنم بهترین کار همان وکالت بلاعزل است که در شروط ضمن عقد از طرف شوهر داده می شود . در مورد حق حضانت هم نمی دانم که آیا می شود آن را هم به عنوان یکی از شروط ضمن عقد قید کردو زن و مرد با توجه به توافقی که با هم کرده اند آنرا در عقدنامه قید کنند یا نه ؟
دو ) تلاش در جهت تغییر قوانین مدنی فعلی (بخش خانواده) و تلاش در جهت اصلاح دیدگاه خود و دیگران نسبت به مهریه و درخواست به رسمیت شناختن سلایق مختلف و قوانین در خور آن سلایق از قانون گذار.
در این مورد باید صاحبان قدرت و اندیشه (حقوق دان ها ، فقها ، جامعه شناسان ، مردم شناسان، روانشناسان) بنشینند و با هم گفتگو کنند و با در نظر گرفتن همه جوانب در مورد تغییر قوانین فعلی تصمیم بگیرند . قوانینی که در آن همه انسانهای متفات ایران امروز بتوانند به حقوق انسانیشان برسند. هم زن بیوه ای که در یکی از روستاهای دورافتاده با مرد ی معتاد و همسن پدرش ازدواج کرده و حالا هم خودش و هم دختر کوچکش مورد آزار و اذیت جسمی و جنسی آن مرد قرار می گیرند بتواند به حقوق خود برسد و هم آن دختر و پسر تحصیلکرده ی (شاید روشنفکر ) شهر نشین بتوانند مدتی را بدور از هر استرس و اضطرابی با یکدیگر رابطه داشته باشند و هم همه آن آدمهای متفاوتی که در این کشور زندگی می کنند و هرگز تفاوتشان و حضورشان به رسمیت شنا خته نشد . حال من نمی دانم که آیا فقه شیعی پاسخگوی نیاز مردم امروز در زمینه خواهد بود و توان این کار را دارد؟ تا آنجایی که من خبر دارم ماحصل همه ی این کوشش ها و گفتگوها ، نتایجی بسیار کوچک و پر اشکال مانند پیشنهاد عندالاستطاعه کردن مهریه بجای عند المطالبه بودن آن از طرف سر دفتر به طرفین و ترغیب آنها بدین کار است . وتشویق آنها به این که شرط عندالاستطاعه بودن مهریه را در شروط ضمن عقد بیاورند . تازه اینجا درد سر زن شروع می شود که حالا بیاید و اثبات کند که مهریه در استطاعت مرد هست .در این مورد هم تنها کاری که ما می توانیم بکنیم اندیشیدن و آگاه کردن خودمان و دیگران ا ز حقوق انسانیمان است .
به نظر من رابطه ی زناشویی ، رابطه ای پویا است که به خواست هر دو طرف آغاز می شود و به خواست فقط یکی از طرفین پایان می گیرد. یعنی هر کدام از طرفین در هر لحظه حق دارد که از خود بپرسد که آیا از همین لحظه به بعد به ادامه ی این رابطه تمایل دارد یا نه ؟ و هیچ عامل بیرونی نباید یکی از طرفین را مجبور کند که بر خلاف میلش به رابطه ادامه دهد. حال این عامل بیرونی می تواند برای مرد مهریه سنگین باشد و برای زن هم حق طلاق و حضانت فرزند و حق کار و ترس از مشکلات مالی بعد از طلاق ...
من هم اگر روزی ازدواج کنم از زن آینده ام جهزیه نمی خواهم . و سعی می کنم که هر دو به یک میزان سرمایه بیاوریم. و ترجیحا مهریه (اگر زنم سر کار برود) هم نخواهم داد و اگر هم خانه دار باشد شرط می کنیم که بعد از جدایی اموالمان را قسمت کنیم. ولی وقتی فکرش را می کنم این نسخه را نمی شود برای همه پیچید و کاملا فردی است
-
آخ که چقدر کیف کردم از این بحث کارکردی و روشنگرانه آرش خان که چونان هم نام کهن اسطوره ارجمندش تیر کمانش را تا دوردست های سرزمین آگاهی بخشی پرتاب کرده و در دل سرزمین جهل نشانید.
می بینیم که با این بیانات آرش جان،راه حل خردمندانه و صددرصدی برای مهریه با توجه به شرایط زمان حاضر و منابع مستخرجه آن نیست.
-
گردآفرید جان
از اظهار لطف و تمثیل زیبایت صمیمانه سپاسگذارم.
سپاسم از تمثیلت به این دلیل است که به ما یادآوری می کند که آرش های امروز وظیفه ای مهمتر از حفظ تمامیت ارضی دارند و آن هم پرتاب تیرهای آگاهی و اندیشه است . همانگونه که ضحاک های امروز به سلاخی اندیشه مشغولند
-
سلام به دوستان عزیز
با تشکر از نظرات خوب دوستان به موضوعی که دوست عزیزمان عارف جان مطرح کردند.
درست است که مهریه آن هم زیاد اصلا کار درستی نمی باشد اما اگر هم غیز معقول باشد که هر مردی .......................... . خدا نکنه که برای کسی پیش بیاد اما یه کمی هم آن سوی سکه را نگاه کنید که مهریه های کم هم چه بلایی سر زن بیچاره آورده متاسفانه هر دو یعنی زن و مرد نسبت به این مسئله خیلی خیلی سوء استفاده کردند چه مرد بیچاره زیر بار مهریه زیاد کمر شکسته شده چه زن بدبخت به خاطر کمی مهریه آینده ای را تباه کرده. متاسفانه بعضی از خانم ها مهریه را سپر زندگی خود قرار داده. باید دید مردم نسبت به این موضوع عوض بشه اما باور کنید هنوز هم خانواده های نازنینی هستند که مهریه بانوی دو عالم حضرت زهرای اطهر را مهریه دختر خود قرار می دهند که انشاءالله همان پشتوانه محکمی برای برقراری پیوند بین زناشویی می شود. من دعا می کنم که عارف جان و دیگر آقایان مجرد به این بلای خانمان سوز دچار نشوند. اما همیشه در ازدواج توکل به خدای مهربون را نباید فراموش کرد.
-
سلام میشکا جان
منم با نظر شما کاملا موافقم مهریه الان برای هر دوہ( زن و مرد)مشکل شده شاید چون خودم پسرم و با پسرا ارتباط دارم یکی از مشکلاتی که باعث میشه او نا برا ازدواج وسواس شدیدی نشان بدن همین قضیه است
مثلا اگر شنیده باشید دختر پسری مهریه شان دو بوسه طلایی :228:یا 124000 گل سرخ :72::72::72::72::72:و ........است امیدوارم این هم روزی حل شود
منم درباره دعات ممنون ما هم توکل بر خدای مهربان و کریم می کنیم:203: اما خدا به ما عقل سلیم داده تا فکر کنیم و راه درست را بریم:303: