تا اونموقع ، همیشه نگاهم اینطوری بوده ، که بدم میومده ، که پسری دختری رو برای زندگی پسندیده باشه و حتی علاقه مند شده باشه ، خودش مستقیم بیاد و ابراز کنه ( البته امروز این نگاه رو ندارم ) و حس می کردم اگر کسی این کار رو بی واسطه انجام بده ، از چشمم می افته ، اما با خوندن این جملات ، استاد از چشمم نیفتاد ، ولی خوشحال هم نشدم ، توی یه برزخ بودم .
بعد از کمی استراحت ، غروب که شد ، دفتر را باز کردم و جملات رو خوندم ، سرم گیج رفت ، و کمی هم حالت تهوع گرفتم ، نمی دونم چرا این حالتی شدم ، به جای اینکه خوشم بیاد. نمیدونم از اضطراب بود ، از چی بود ! ، که این حال بهم دست داد .
حالم که بهتر شد ، نشستم و فکر کردم ، که باید چه کنم ، شک نداشتم که هدف اون ازدواجه ، چون هم در سن و سال ازدواج بود ، هم شنیده بودم دنبال یک مورد مناسب می گرده ، خوب فکر کردم ، و به خودم گفتم :
تو الآن دیگه آشکار احساس اونو فهمیدی و نمیتونی اونو که دیدی خودتو به اون راه بزنی ، و مطمئناً او هم دنبال عکس العمل هستش و حتی شاید سر صحبت را باز کنه .چه می کنی ،؟
دیدم من احترام زیادی به عنوان استاد براش قائلم ، اما هنوز احساسی در من مثل اون شکل نگرفته ، و اگه می رفتم کلاس ، به مرور زمان ممکن بود تحت تاثیر قرار بگیرم .
پس چه باید می کردم ؟
خوب که فکر کردم ، دیدم من که قصد ازدواج ندارم و به ادامه تحصیل و کنکور فکر می کردم ، پس دو راه بیشتر در پیش ندارم ، یا باید کلاس رو ادامه می دادم و باز بی اعتنایی می کردم و اگر حرفی پیش اومد نه می گفتم ، یا باید ترک کلاس می کردم و قید آزمون خوشنویسان و گرفتن مدرک رو می زدم ، سبک سنگین که کردم ، دیدم اگر کلاس رو ادامه بدم با روندی که مد نظرم بود ، با احساسات استاد بازی کردم و شاید هم احساسش رو شدید تر می کردم ، و این را از انصاف به دور می دیدم ، یعنی در منطقم نمی گنجید چنین کنم ، راه دوم را انتخاب کردم و به خودم گفتم :
تو که اصول خوشنویسی رو آموختی و مدرک هم که نگرفته باشی دنیا که به آخر نمی رسه ، مهم اینه که میتونی در اون حدی که آموختی خوب بنویسی ، اما عوضش اگه کلاس نری یه کار خوب کردی ، اینکه با نرفتنت ، با احساس استاد بازی نکردی و تازه با توجه به این که قصد ازدواج نداری و حتماً جوابت بهش نه هست ، اینجوری دلش نمی شکنه و بانرفتنت کمک می کنی کم کم فراموشت کنه .
و اینجوری شد ، که تصمیم جدی رو گرفتم ، رفتم اون برگه ای که استاد اون دو جمله رو توش نوشته بود رو هم پاره کردم که وسوسه نشم .
جلسه بعدی کلاس که رسید ، به جای این که برم کلاس ، رفتم خونه یکی از دوستام ، چون دفترم که قرار بود سرمشق های با خود نویس رو توش بنویسه پیش استاد بود ، رفتم از دوستم بخوام که تماس بگیره و از استاد بخواد که اون دفتر رو جلسه بعد بیاره که من برم فقط دفتر رو بگیرم بیام ( البته به دوستم ماجرا را نگفتم ).
دوستم زنگ زد ، استاد رو از کلاس صدا زدند ، و دوستم به عنوان خواهر من خودش رو معرفی کرد و گفت چون می خواد برای کنکور خودش رو آماده کنه دیگه کلاس نمیاد ، و گفتند که من خدمت شما بگم اگه زحمتی نیست دفتر سرمشق رو بیارید بیان بگیرن .منم گوشم رو به گوشی چسبونده بودم که استاد چه جوابی میده .
استاد گفت :
حیفه که ، بزودی آزمون انجمن خوشنویسانه ، ایشون حتماً سطح خوش رو دریافت می کنه ، و دوستم هم گفت می خواد برای کنکور آماده بشه و میگه کلاس نمیرم ، استاد گفت باشه ، من دفتر رو بیارم درب منزل ، یا جایی رو قرار میزارن که من بهشون بدم ، و من در گوش دوستم گفتم بگو بسپار به مسئول کلاسها من ازش می گیرم و استاد هم با صدای آرومی گفت باشه و... بعد هم تشکر و خداحافظی .
و اینجا بود که من فهمیدم که آدرس خونه ما را هم گرفته و اون روز مسئول کلاسها هم از درب خونه من رو تعقیب می کرده که به اصطلاح رفت و آمد من رو بینه و بسنجه که چه جور دختری هستم . و اینکه میخواست دفتر رو درب منزل بیاره یا با در یه قرار ملاقات تحویل بده ایجاد موقعیتی بود برای گفتگو که من از آن فراری بودم .
هدفم از اینکه گفته بشه برای کنکور خودمو می خوام آماده کنم این بود ، که جواب اون مختصر صحبتی که یک روز توی کلاس پیش اومد و ایشون از امکان ضعیف قبولی در کنکور گفت و .... که در واقع میخواست بدونه برنامه من برای آینده چیه ، رو داده باشم و بفهمه برنامه من ادامه تحصیله و فعلاً ازدواج رو تو برنامه ندارم .
و بالاخره یک روز رفتم دفترم رو گرفتم و کلی شعرهای زیبای احساسی با خود نویس خوشنویسی کرده بود.
مدتی دفتر پیشم بود ، و گاهی می خوندم ، اما برای این که هیچ نشانی جز دفتر سرمشقهای عادیم ، از استاد و احساسش نداشته باشم ، اون رو روزی به یه دوست هدیه کردم و رفت .
مدتی بعد ، یک روز نمی دونم برای چی بود ، که رفتم سراغ دیوان وحشی بافقی ، وقتی باز کردم دیدم بعضی اشعارش علامت خورده ، و علامت هم علامت استاد بود و اینجا بود که معنی نگاه اون روز استاد را بعد از آنکه کتاب را به من عودت داد فهمیدم ، در واقع دلش می خواست همونجا کتاب را باز کنم و به این اشعار برخورد کنم و عکس العمل من رو ببینه ، و من دیگه نتونم خودم را به تجاهل بزنم ، منم اصلاً تصور نمی کردم که چیزی داخل کتاب باشه ، حتماً با خودتون می گید این دیگه کیه ، پاک گیج بوده و منگ ، اما واقعاً به ذهنم نمی رسید ، و شاید لطف خدا بود ، وگرنه غافلگیر می شدم و مدیریت روند ممکن بود از دستم خارج بشه .
در پایان این خاطره ، اشعاری که استاد برام علامت زده بود را خواهم آورد .
وقتی من دانشگاه قبول شدم و مشغول تحصیل ، دو یا سه سال بعد ، از طرف مدرسه ای که یکی از خواهرام تحصیل می کرد ، توی تابستون کلاس خوشنویسی گذاشته بودند ، و استاد به اونها آموزش می داد ، برام تعریف می کرد ، که وقتی یکی از بچه ها خواهرم رو به فامیلی صدا میزنه ، استاد سراسیمه بر می گرده ببینه کیه که جواب میده اماموفق نمی شه به موقع خواهرم رو ببینه ، و من هم برای خواهرم وسایل خوشنویسی رو از نوع بهترینش تهیه می کردم و به شهرستان می بردم ، یک بار که دوات خواهرم رو می بینه ، و قلمش رو ، میگه اینو از کجا خریدی ، اینا فقط تهران پیدا میشه ، و خواهرم میگه که خواهرم دانشجوه اونجا برام تهیه کرده ، می گفت نگاه عمیقی به دوات انداخت و سرمشق رو نوشت . وقتی اینا رو می شنیدم باورم نمی شد که هنوز من تو ذهنش باشم .
آخرین باری که دیدمش ، سالها پیش که پدرم فوت کرده بود و من رفته بودم شهرستان ، با برادرم رفته بودیم بدیم پلاکارد بنویسند ، که سر از یه مغازه ، تابلو نویسی درآوردیم ، که مال ایشون بود ، سفارش ما رو گرفت اما سرش رو بلند نمی کرد نگاه کنه ، نمیدونم شناخت منو یا نه ، اما من بازم به روی خود نیاوردم . و یه بار هم دیدم تلویزیون منزلشون رفته و به عنوان استاد خوشنویس مصاحبه باهاش داشت .
یاد اون روزها که میافتم ، این خاطره برام به یاد موندنیه ، و امروز دلم میخواد این جریان و رفتار من از نگاه شما دوستان ارزیابی بشه ، و در نهایت نظر خودم را هم خواهم آورد ،
براستی اگر شما جای من بودید چه موضعی می گرفتید ؟ و مرا چگونه ارزیابی می کنید .
من از روند رفتاری خودم پشیمون نیستم و اگر به گذشته برگردم ، شاید زودتر هم کلاس را ترک می کردم ، اما دوست دارم از زاویه های دیگه هم نظر بشه ، و دیدگاهای شما دوستان را هم بدونم . پس منتظر ارزیابی و نظراتتون هستم
و اما اشعاری که استاد ، برام از دیوان وحشی بافقی علامت زده بود .
1 –
ماه من ، گفتم که با من مهربان باشد، نبود
مرهم جان من آزرده جان باشد ، نبود
از میان بی موجبی خنجر به خون من کشید
اینکه اندک گفتگویی در میان باشد ، نبود
بردلم صد کوه غم از سرگرانیهای او
بود اما اینکه برخاطر گران باشد ، نبود
خاطر هر کس ازو می شد بنوعی شادمان
شادمان گشتم که با من همچنان باشد ، نبود
وحشی از بی لطفی او صد شکایت داشتم
پیش او گفتم که یارای زبان باشد ، نبود
2 -