RE: خوشبختی غربی ! ( آرمان یا سراب !؟ )
118 جان،درود بر شما
شما منظور مرا بدرستی درک نکرده اید،بنده در هیچ کجای نوشتارم سخن از *بازخوردهای آن به جوامع گوناگون* یا *مچ شدن با فرهنگ بومی* را نیردم؛به عبارت بهتر از غربی سازی یا به زعم حضرتعالی تزریق آ!!
این جانب سخنم این بود که ما نمی توانیم با معیارها،قالبها و باورهای خود پدیده ای منشورگونه چون:غرب و خوشبختی در آن را که بر اساس باور به اموری به جز امور قراردادی ما و قالبهای تاریخی ما و بر پایه مفاهیم بنیادین و پارامترهای ویژه خود است بسنجیم.
در این میان این پرسش پیش می آید که اگر هر پدیده ذوالوجوهی شامل مفاهیمی ویژه خود و جدای از سایر پدیده ها باشد،انگاه چگونه می توان ضمن اعتقاد به پدیده دیگر،آن یکی را هم شناخت؟پاسخ بنده،تنها و تنها مدد از خرد،خردورزی و مباحثه و گفتان است؛دیالوگی جدای از باورهایی که در سر داریم و در یک واژه:بدون پیشینه ذهنی و پیش داوری.
اگر در دایره ایدوئولوژیکی من،آزادی زن در گزینش شریک جنسی پس از ازدواج گناهی مستوجب مرگ است(چنانکه در این باره خودم چنین می اندیشم) در فرهنگی دیگر(غرب) افزون بر آنکه حق مسلم یک زن است،قانون متعرضان به همان زن را کیفر می کند.
می بینید که در این مصداق که بحث *ارزشها* دخیل است،نمی توان به مطلقیت یک دستگاه ارزشی در همه کره زمین و در همه مردمان تکیه کرد که خود نوعی استبعاد از منظور است.
سوال من اینه که :
1- آیا غرب از ابتدا با مفاهیمی که اشاره کردید رشد کرده یا در فراز و نشیب تاریخ و تاثیرات گذرهای مختلف به این رویه رسیده !؟
2- به هر حال آیا این مفاهیم با فطرت انسان سازگاری دارند !؟ ( با همان خرد پاسخ دهید ؟ )
3- آیا خرد به تنهایی می تواند سرسلسله ی خوشبختی ها ، آرمان ها ، حقوق و غیره قرار گیرد ؟ و آیا غرب صرفا ً بر پایه ی خرد به فرهنگ کنونیش رسیده !؟ و کلیت رفتار غربی رفتاری خردمحور است !؟
ضمنا ً ذکر این نکته ضروری است که بنده در تجویز یک نسخه ی فرهنگی به جامعه هرگز اعتقادات شخصی خودم را به تنهایی ملاک قرار نمی دهم و همواره به دنبال پیدایش مفهومی ایرانشمول هستم . اما برای رفتار شخص خودم از برنامه ها و اعتقادات شخصی ام بهره می برم پس بهتر است پست های بنده را با دیدگاهتان نسبت به اعتقادات من چفت نکنید!
اعتقادات من و شما یک چیز شخصیست و برای برنامه ریزی برای زندگی خصوصی خودمان مورد استفاده قرار می گیرد اما ملاک قاطعی برای انعکاس آن به عنوان یک تز فرهنگی به تمام جامعه نیست . :82:
118 جان،درود بر شما
پاسخ پرسشهای شما چنین است:
1-مسلم است که باید روندی تاریخی داشت تا به وضعیت حال رسید،چنانکه بنده و حضرتعالی نیز زمانی قایم موشک بازی می کردیم.
2-بله،چون از خرد برخاسته اند،لاجرم با سرشت آدمی سازگار هستند.
3-صددرصد بله برای هر سه بخش پرسش.
در ضمن بنده راجع به شما و رفتار شما،هیچ سخنی را نگفته ام و همه جا از ضمیر جمع اول شخص *ما،ایم،یم و . . .* بهره برده ام.