صحت و سقم احادیث را از کجا متوجه شویم؟!
من يك سئوال دارم از دوستان. مي خواستم بدانم ما از كجا مي توانيم تمام گفته هايي كه به اسم حديث و نقل قول از پيشوايان ديني نقل مي شود را واقعي و بدون خدشه و قطعي بدانيم. حالا با قرآن كاري نداريم در حاليكه اون رو هم نمي شه ادعا كرد كه حتماً موثقه. من رد نمي كنما اما براي خودم سئواله بعد از هزار وسيصدو چند سال با وجود اين همه حكومت هاي ستمگر كه براي منافع خود دست به هر تحريفي مي زدند چطور مي شود واقعاً بعضي از احاديث را پايه ي زندگي قرار داد. من همانطور كه گفتم نه رد مي كنم و نه مي پذيرم اما در همين كشور خودمان شاهد دستكاري تو مفاهيم و كتب ديني بوده ايم كه به نفع قشر خاصي انجام شده. به طور مثال برخي از متون كتابها قبل و بعد از انقلاب تغيير پيدا كرده است. يا شما حتي اثري از برخي از افرادي كه در زمان خاصي شخصيت هايي بسيار اصلي و تاثير گذار بوده اند نمي بينيد. دلايل آن هم متفاوت است به هر حال. اما من كه به تاريخ معاصر خود نگاه مي كنم اين همه دغل و تحريف مي بينم برايم سئوال است چگونه مي شود به همه ي متون ديني بعد از اين همه قرن به طور قطعي و يقيني اعتماد كرد؟
RE: صحت و سقم احادیث را از کجا متوجه شویم؟!
با سلام
تصور می کنم تفکیک احادیث و تشخیص صحت و سقم آنها یک رشته تخصصی و یک شاخه تحقیقی هست که با توجه به سایر احادیث ، تاریخ اسلام، قرآن ، عقل و ....، به بررسی و تجزیه و تحلیل پرداخته می شود.
البته من دقیقا از جزئیات آن با خبر نیستم. تصور می کنم به علم رجال معروف باشد. اگر دوستان اطلاعی دارند. در اینجا قرار دهند.
--------------------------------------
پاورقی:
دوستان این تاپیک از تاپیک ذیل به خاطر محتوای جداگانه اش تفکیک گردیده است.
دختر خوب ، خانواده بد
بله مبحث احادیث و تشخیص صحت و سقم آنها یک رشته علوم دینی است به نام "علم الحدیث"
وچون در بحث نقل حدیث ، سلسله راویان حدیث هم اهمیت داره با علم رجال هم کاملا مرتبطه.
چون این بحث بسیار مهم و از سویی پرسش بسیاری از دیندارانی است که دغدغه دین را دارند حقیر به جهت اطلاع و مصاحبه ای که درست یکسال قبل از فوت فرزانه عالیقدر فقید علامه عسگری در همین خصوص داشتم به آگاهی همه علاقمندان این بحث میرسانم .
شاید 20 سالی باشد که در لبنان گروهی از فقهای دین مبین اسلام از سنی تا شیعه تصمیم گرفته اند که به دلیل تناقضاتی که در بر خی از احادیث وجود دارد اقدام به تحقیق گسترده ای نمایند و درست و یا ساختگی بودن احادیث را به اطلاع مسلمانان جهان برساند و این گروه تا زمان زنده بودن علامه عسگری هر دو سال یکبار به دور هم جمع می شدند و حاصل تحقیقاتشان را در مورد صحت سقم احادیث و روایت ها اعلام می کردند
فقید عالیقدر علامه عسگری تنها عضو فقیه شیعه در آن جمع محققین بودند و حاصل تحقیقاتشان در آن گروه را که مورد تائید همه فقهای جهان اسلام قرار گرفته است در دو جلد کتاب با عنوان صد صحابه ساختگی منتشر کردند لذا پیشنهاد می کنم دوستانی که دغدغه این موضوع مهم از صحت و سقم احادیث در بین مسلمانان را دارند حتما این دو جلد کتاب را تهیه و مطالعه فرمایند که در آن بسیاری از احادیتی که به رغم تلاشی که گروه محققین اسلامی داشته اندو هنوز در بالای منابر خوانده می شود ساختگی و اساسا کذب محض می باشند.
برای تکمیل اشاراتی که دوستان داشتند .
خدمت شما عرض می کنم که در تهران دانشکده علوم و حدیث آستان حضرت عبدالعظیم الحسنی (ع) و در قم دارالحدیث ، پاسخگوی سئوالات مردم در باب احادیث هستند و اگر کسی حدیثی مد نظرش باشد و منبع آن را( این که از کدام معصو (ع) ) است ) بخواهد یا راوی آنرا بخواهد بداند و یا جویای سندیت حدیث را از نظر علم الرجال باشد و دیگر سئوالاتی که در باب احادیث برایش مطرح است می تواند با تماس تلفنی پاسخ دریافت دارد .
ضمنناً سنجش اعتبار حدیث از جهت صحیح یا جعلی بودنش ، با " علم الرجال " است . اصل کار علم الرجال ، معرفی تواتر نقل حدیث و معرفی واسطه های غیر معصوم روایت کننده آن است به گونه ای که به عنوان یک فرد معتبر شناخته شده باشند و افرادی که سخن آنان معتبر نیست به این وسیله شناخته و جدا می شوند .
برای مثال ماهیت شخصی مثل ابو هریره جاعل حدیث با همین علم الرجال به عنوان فردی که سلامت نداشته و جعل کننده حدیث مطابق سفارش سود جویان بوده مشخص و...... از افرادی مثل سید بن طاوس ، یا شیخ صدوق از محدثان معتبر و مورد وثوق جدا می شود
بنده خود در بعضی سئوالات حدیثی و یا یافتن سند یک حدیث و حتی در موضوعی خاص ، گرفتن حدیث در آن رابطه از خدمات دارالحدیث آستان حضرت عبدالعظیم پیش از تأسیس دانشکده علوم حدیث و بعد هم از این دانشکده بهرمند شده ام ، ضمناً دانشکده علوم حدیث سایت اینترنتی نیز دارد .
نقل قول:
نوشته اصلی توسط wintersun77
من يك سئوال دارم از دوستان. مي خواستم بدانم ما از كجا مي توانيم تمام گفته هايي كه به اسم حديث و نقل قول از پيشوايان ديني نقل مي شود را واقعي و بدون خدشه و قطعي بدانيم. حالا با قرآن كاري نداريم در حاليكه اون رو هم نمي شه ادعا كرد كه حتماً موثقه. من رد نمي كنما اما براي خودم سئواله بعد از هزار وسيصدو چند سال با وجود اين همه حكومت هاي ستمگر كه براي منافع خود دست به هر تحريفي مي زدند چطور مي شود واقعاً بعضي از احاديث را پايه ي زندگي قرار داد. من همانطور كه گفتم نه رد مي كنم و نه مي پذيرم اما در همين كشور خودمان شاهد دستكاري تو مفاهيم و كتب ديني بوده ايم كه به نفع قشر خاصي انجام شده. به طور مثال برخي از متون كتابها قبل و بعد از انقلاب تغيير پيدا كرده است. يا شما حتي اثري از برخي از افرادي كه در زمان خاصي شخصيت هايي بسيار اصلي و تاثير گذار بوده اند نمي بينيد. دلايل آن هم متفاوت است به هر حال. اما من كه به تاريخ معاصر خود نگاه مي كنم اين همه دغل و تحريف مي بينم برايم سئوال است چگونه مي شود به همه ي متون ديني بعد از اين همه قرن به طور قطعي و يقيني اعتماد كرد؟
سلام
در تاپیک قبلی من سعی کردم تا جایی که میشه پست خودم رو مرتبط با موضوع ارسال کنم...
به همین دلیل به این ۲ نکته نتونستم پاسخ بدم...
اگر شما به صحت و سقم قرآن شک دارین، لزومی نداره که به دنبال صحت و سقم احادیث باشین...
چون قرآن، معتبرترین منبع اسلام هست...
بنابرین، اگر شما بهش شک دارین، توصیه میکنم هر طور که فکر میکنین زندگی کردن درسته، همونطور زندگی کنین و کاری به اعتقاد افرادی که بهش اعتقاد دارن نداشته باشین...
در مورد حکومتها هم، نه من علاقه دارم بحث سیاسی بکنم نه قوانین تالار به من اجازه میده...
اما به صورت خلاصه فکر میکنم، مذهب و اعتقاد باید از حکومت جدا باشه...
چون فردی به بزرگی حضرت علی(ع)، در اجرای کامل حکومت اسلامی مشکل داشتن، نه به خاطره فرد خودشون بلکه به خاطره بقیه افرادی که در نظام حکومتی احتیاج داشتن... مشکله اصلی آنجاست که هیچ انسانی کامل نیست...
بنابرین، فکر میکنم اگر ما هم همینطور ادامه بدیم، میرسیم به چیزی مثل رنسانس که نتیجش میشه نفرت از دین در اروپا...
و متاسفانه ما الان به نسخه اسلامیش خیلی نزدیکیم...
موفق باشین،:72:
کامران