به انجمن خوش آمدید

دسترسی سریع به مطالب و مشاوران همـدردی در کانال ایتا

 

کانال مشاوره همدردی در ایتا

نمایش نتایج: از شماره 1 تا 1 , از مجموع 1
  1. #1
    عضو کوشا آغازکننده

    آخرین بازدید
    چهارشنبه 17 آذر 89 [ 11:10]
    تاریخ عضویت
    1386-7-02
    نوشته ها
    548
    امتیاز
    13,995
    سطح
    76
    Points: 13,995, Level: 76
    Level completed: 87%, Points required for next Level: 55
    Overall activity: 0%
    دستاوردها:
    Veteran10000 Experience Points
    تشکرها
    496

    تشکرشده 507 در 236 پست

    Rep Power
    71
    Array

    Arrow توصیه به خانواده ها ؛ پان پراگ را جدی بگیرید ؛ کودکان و نوجوانان در

    سایت خبری ایران: شوراي‌ هماهنگي‌ مبارزه‌ با مواد مخدر خراسان‌ رضوي‌ درباره‌ مصرف‌ ماده‌ مخدري‌ به‌ نام‌ پان‌ پراگ‌ هشدار داد.

    به گزارش خبرنگار سرویس حوادث سایت خبری ایران(www.IranNewsAgency.com)، در اطلاعيه‌ اين شورا امده‌ است‌ : مصرف‌ پان‌ پراگ که‌ ترکيبي‌ از تنباکو، اهک‌ و اسانس‌ و احتمالا‌ برخي‌ انواع‌ مواد مخدر است ، به‌ تازگي‌در بين‌ جوانان‌ و نوجوانان برخي‌ استانهاي‌ شرق‌ کشور ‌ رواج‌ يافته‌ است‌
    اين‌ اطلاعيه‌ مي‌ افزايد: اين‌ ماده‌ با نامهاي‌ اغواکننده‌ اي‌ همچون‌ تايتانيک‌ ، براق‌ ، راجا، بمب‌ و ملوان‌ زبل‌ توليد مي‌ شود و به‌ دست‌ عوامل‌ سودجو و فرصت‌ طلب‌ به‌ فروش‌ مي‌ رسد.
    ‌در اين‌ اطلاعيه‌ از خانواده‌ ها خواسته‌شده‌ است مراقب‌ نوجوانان‌ و جوانان‌ خود در اين‌ زمينه‌ باشند.


    پان پراگ، ماده مخدري است كه جديدا در غالب آدامس وارد ايران شده است. پان پراگ، راجا، تايتانيك، ناس خارجي، پان پاكستان، پان عربي، ويتامين، ملوان زبل، پان اسفناج وگوتكا.
    هنوز داستان مصيبت و بدبختيهاي اكستازي كه هزاران معتاد مفنگي روي دست خانواده ها گذاشت، به آخر نرسيده بود كه چند ماه قبل، سر و كله يك مخدر توهم زاي ديگر در بازار ايران و خصوصا در مناطق شرقي پيدا شد؛ مخدري كه اين بار در بسته هاي شكيل با عكسهاي هنرپيشههاي خوشتيپ هندي و پاكستاني به عنوان آدامس، پاستيل و پودرهايي با طعم نعنا و خوشبوكننده دهان وارد شده است . اين آدامسهاي مخدر را خيلي راحت ميشود مثل سيگار از مغازه ها خريد؛ به طوري كه خانواده هايي كه تفاوت اكس و استامينوفن را ازهم نميفهميدند، عمرا بفهمند آدامسها و خوشبوكننده هاي پان چيست و تا به خودشان بيايند، آنچه نبايد بشود، اتفاق ميافتد .
    خطر اساسي اين است كه اين بار طعمه ها، بچه هاي خردسالي هستند كه ۲ آدامس بادكنكي را به زور ميچپانند توي دهانشان و آن را تق و تق ميتركانند. لطفا يكي اين آژير خطر را به صدا دربياورد . اكس، قرص شادی، فراری، میتسوبیشی، گشنیز، happy ، صلیب، تویوتا، سان، يا - با ( Ya-ba ) ، ع، Speed ،عشق و آتش و…؛ سر و كله اكس و تركيبات آمفتامين كه توي بساط موادفروشهاي شمال شهري ايران پيدا شد، هيچ آژير خطري به صدا درنيامد. اكس با همه مخدرهاي ديگر تفاوتي از زمين تا آسمان داشت؛ قرصي در بسته هاي شيك و خوشرنگ با اسامي توپ… قرصهايي كه بين جوانها پخش شده و آدم را خفن ميبرد به هپروت؛ منقل و دود و بوي گند و كثافت هم نداشت، بنابراين لابد مثل ترياك، هروئين، كوكائين و … ترسناك نبود .
    اما تفاوت اساسي آن با مواد مخدر ديگر، اين بود كه خانواده ها نميتوانستند آن را از استامينوفن كدئين يا قرص ضد اسهال تشخيص بدهند . اينطوري بود كه تا خانواده ها و مسئولان به خودشان بجنبند، سيل اكستازي همه جا را فرا گرفت؛ سيلي كه حتي بسياري از نوجوانان كم سن وسال را هم غرق كرد. البته اين قرصهاي عجيب و خوشرنگ مواد جديدي نبودند، همان MDMA ها بودند كه شركت مرک (MERCK ) آلمان در سال ۱۹۱۲، آنها را براي درمان بيماران رواني ساخته بود ولي ۴۰سال بعد در آمريكا مهر ممنوعيت خورده بودند و حالا پس از نيم قرن، دوباره مثل اژدهايي از خواب بيدار شده و در بسته بنديهاي شيك در مراسم پايكوبي جوانها سر و كله شان پيدا شده بود؛ قرصي ويرانگر كه پلهاي بود براي مصرف مخدرهاي سنگينتر …
    پان، همان ناس خودماني آدامسها و خوشبوكنندههاي پان پراگ - اگرچه اين بار با اسم قلمبه سلمبه اي وارد شده اند - تركيبي شبيه همان مخدر ناس دارند؛ مخدر كثيفي كه مرزنشينان شرق ايران و خراسانيها و ساكنان قسمتهايي از آذربايجان، آن را - كه از افغانستان، پاكستان و هند وارد ميشود - خيلي خوب ميشناسند؛ دوست صميمي تف و دندانهاي كثيف و جرم گرفته …
    ناس يكي از كثيفترين و تهوع آورترين موادي است كه در دسته مخدرهاي توهم زا قرار ميگيرد و اگرچه پليس كشورهاي مختلف آن را مخدري مانند سيگار محسوب ميكند و داشتن آن جرم محسوب نميشود اما اين ماده به خاطر نوع استفاده آن، مواد سازنده اش و نوع مصرف كنندگانش، در ايران يكي از مفلوكترين و تو سريخورده ترين مخدرها به حساب ميآيد .
    اين ماده كه تا همين چند سال قبل در بسته هاي پلاستيكي درب و داغان - شبيه حنا - وارد ايران ميشد، از برگ درختي به نام بتل به دست ميآيد كه در اندونزي، مالزي، فيليپين، چين، تايوان، كامبوج، ويتنام، لائوس، هند و پاكستان مىروید. برگهاى آن را اگر تازه باشد میجوند ولي معمولترين شيوه مصرف آن استفاده از خشك كرده آن است .
    برگهاي خشك شده درخت بتل را ميكوبند، سپس آن را با كمي آشغال مثل خاك سيگار و آهك قاتي كرده و با انگشت ميچپانند زير لثه، بعد از چند دقيقه مكيدن هم با يك تف غليظ پرت ميكنند بيرون؛ فلچ… حالتان به هم خورد؟
    پان پراگ، كلاغي كه قناري شد پان ( paan ) يا پان پراگ كه چند وقتي است آدامسها و خوشبوكننده هاي آن از مرزهاي شرقي كشور وارد شده و با قيمتي بين ۵۰ تا ۳۰۰ تا تكتوماني به فروش ميرسد، در اصل از فك و فاميلهاي همان ناس كثيف است كه لباس خوش تيپي به تنش كردهاند و او را جزو خوشبوكننده هاي دهان به حساب آورده اند.
    براي تهيه آدامسها و پاستيلهاي پان، دانه هاي قرمز و درشت درخت بتل را در برگ درخت پيچيده و تنباكو، آهك، خاكستر، ادويه جات معطر، ساخارين و مقدار زيادي اسانس و افزودنيهاي غيرمجاز را ميچپانند توي اين مخلوط و ميشود پان پراگ .
    البته تحقيقاتي كه روي آدامسها و خوشبوكننده هاي دهان پان در سيستان و بلوچستان انجام شده، نشان ميدهد در ۱۱نوع از آنها مقداري هم مواد مخدر ديگر اضافه شده تا طرف را حسابي بگيرد. خب، دروغ نباشد در برخي از نمونه ها هم البته ارسنيك، كربنات منيزيم و سرب مشاهده شده است؛ آدامسي با تركيبات جادويي …
    خوشبوكنندهاي براي مردن لثه ها دليلي كه مصرفكنندگان پان را به سمت آن ميكشد، احساس گرمي، سرخوشي موقت، سبكي سر، گيجي و شادي كاذبي است كه پس از مصرف آن دست ميدهد. اما اين ماده توهم زا، آنقدر ويران كننده است كه مضراتش را نميشود شمرد .
    پان پراگ كه حالا به صورت آدامس (جويدني) و پاستيل (مكيدني) وارد كشور ميشود، بدجوري پدر لثه ها را درميآورد، چرا كه نيكوتين آن به سرعت از طريق مخاط دهان جذب شده و باعث بدرنگي دندانها ميشود .
    علاوه بر آن، مصرف اين ماده، زمينه ساز بروز سرطانهاي دهان، حنجره و لثه ميشود. آمارها نشان ميدهد كشور هندوستان به دليل مصرف زياد مردم آن از اين ماده، مقام دوم سرطان دهان را در دنيا دارد .
    اما اين تمام ماجرا نيست؛ پان پراگ علاوه بر اينها، بدجوري دستگاه تنفسي و قلب و عروق مصرف كننده را آسفالت ميكند و با جذب شدن توسط بزاق دهان، دخل سلولهاي مغزي فرد را هم ميآورد.
    علاوه بر اين، با توجه به اينكه ناس و پان پراگ بزاق دهان را مثل سيل راه مي اندازند، تمايل مصرف كننده را هم به تخليه اين ترشحات يا همان تف كردن تحريك ميكنند .
    به اين ترتيب مصرفكننده فرت و فرت تف ميكند كه با اين كار، علاوه بر لكه هاي كثيف كه در خيابانهاي مناطق فقيرنشين پاكستان و هند سانت به سانت ديده ميشود، بيماريهاي عفوني مثل سل و هپاتيت به سرعت گسترش مييابند .


    پان پراك ، ماده مخدري است كه با نامها و اشكال مختلف و جديد ! در غالب آدامس و پاستيل وارد كشورمان شده و شما هر روز پاكتهاي خالي مصرف شده آن را در گوشه و كنار پياده روههاي شهرمان مي بينيد و قريب به اتفاق هم بي توجه از كنار آن مي گذريد .پان پراك ، راجا ، تايتانيك ، ناس خارجي ، پان عربي ، ويتامين ، ملوان زبل ، پان اسفناج و گوتكا . هنوز داستان مصيبت و بدبختي هاي اكستازي كه هزاران معتاد مفنگي روي دست خانواده ها گذاشت ، به آخر نرسيده بود كه چند ماه قبل ، سرو كله يك مخدر توهم زا ي ديگر در بازار ايران خصوصا در مناطق شرقي پيدا شد ؛ مخدري كه اين بار در بسته هاي شكيل با عكس هاي هنرپيشه هاي خوش تيپ هندي و پاكستاني به عنوان آدامس ، پاستيل و پودرهايي با طعم نعنا و خوشبو كننده دهان وارد شده است . اين آدامس ها ي مخدر را فرزندان و دانش آموزان خيلي راحت مي توانند مثل سيگار از مغازههاي شهرمان تهيه نمايند ؛ به طوري كه خانواده هايي كه تفاوت اكس و استامينوفن را از هم نمي دانند بسيار دشوار است كه بفهمند آدامس ها و خوشبو كننده هاي پان چه هستند و تا به خودشان بيايند ، آن چه نبايد بشود اتفاق مي افتد . خطر اساسي اين است كه اين بار طعمه ها ، بچه هاي خردسالي هستند كه دو آدامس بادكنكي را به زور مي چپانند توي دهانشان و آن را تق و تق مي تركانند . لطفا يكي اين آژير خطر را به صدادر بياورد . اكس ، قرص شادي ، فراري ، ميتسوبيشي ، گشنيز ،happy ، صليب .....


    ، تويوتا ، سان ، يا –با (ya-ba) ،ع ،speed ، عشق و آتش و .... سرو كله اكس و تركيبات آمفتامين كه توي بساط مواد فروش هاي شهرمان پيدا شد هيچ آژير خطري به صدا در نيامد . اكس با همه مخدرهاي ديگر تفاوتي از زمين تا آسمان داشت ؛ قرصي در بسته هاي شيك و خوش رنگ با اسامي توپ و... قرصهايي كه بين جوان ها پخش شده و آدم را خفن مي برد به هپروت ؛ منقل و دود و بوي گند و كثافت هم نداشت ، بنا براين لابد مثل ترياك ، هروئين ، كوكائين و ... ترسناك نبود . اما تفاوت اساسي آن با مواد مخدر ديگر ، اين بود كه خانواده ها نمي توانستند آن را از استامينوفن كدئين يا قرص ضد اسهال تشخيص بدهند . اين طوري بود كه تا خانواده ها و مسئولان به خودشان بجنبند ، سيل اكستازي همه جا را فرا گرفت ؛ سيلي كه حتي بسياري از نوجوانان كم سن وسال را هم غرق كرد . البته قرص هاي عجيب و خوش رنگ مواد جديدي نبودند ، همان mdma ها بودند كه شركت مرك آلمان در سال 1912 ، آنها را براي درمان بيماران رواني ساخته بود ولي 40 سال يعد در آمريكا مهر ممنوعيت خورده بودند و حالا پس از نيم قرن ، دوباره مثل اژدهايي از خواب بيدار شده و در بسته بندي هاي شيك در مراسم پايكوبي جوان ها سر وكله اش پيدا شده بود ؛ قرصي ويرانگر كه پله اي بود براي مصرف مواد مخدرهاي سنگين تر ..... پان ، همان ناس خودماني آدامس هاي و خوشبو كنندهاي پان پراگ – اگر چه اين بار با اسم قلمبه سلمبه اي وارد شده اند – تركيبي شبيه همان مخدر ناس دارند ؛ مخدر كثيفي كه مرزنشينان شرق ايران و بعضي هم استاني ها و ساكنان قسمت هايي از آذربايجان ، آن را – كه از افغانستان ، پاكستان ، و هند وارد مي شود – خيلي خوب مي شناسد ؛ دوست صميمي تف و دندان هاي كثيف و جرم گرفته .... ناس يكي از كثيف ترين و تهوع آورترين موادي است كه در دسته مخدرهاي توهم زا قرار مي گيرد و اگر چه پليس كشورها آن را مخدري مانند سيگار محسوب مي كنند و داشتن آن جرم محسوب نمي شود اما اين ماده به خاطر نوع استفاده آن ، مواد سازنده اش و نوع مصرف كنندگانش ، در ايران يكي از مفلوك ترين و تو سري خورده ترين مخدر ها به حساب مي آيد . اين ماده كه تا همين چند سال قبل در بسته هاي پلاستيكي درب و داغان شبيه حنا وارد ايران مي شد ، از برگ درختي به نام بتل به دست مي آيد كه در اندونزي ، مالزي ، فليپين ، چين ، تايوان ، كامبوج ، ويتنام ، لائوس ، هند و پاكستان مي رويد . برگ هاي آن را اگر تازه باشد مي جوند ولي معمول ترين شيوه مصرف آن استفاده از خشك كرده آن است . برگ هاي خشك شده بتل را مي كوبند ،‌سپس آن را با كمي آشغال مثل خاك سيگار و آهك قاتي كرده و با انگشت مي چپانند زير لثه ، بعد از چند دقيقه مكيده با يك تف غليظ پرت مي كنند بيرون ؛ فلچ.... پان پراك ، كلاغي كه قناري شد : پان (paan) يا پان پراگ كه چند وقتي است آدامس ها و خوشبو كننده هاي آن از مرزهاي شرقي كشور وارد شده و با قيمتي بين 50 تا 300 تك توماني به فروش مي رسد ، در اصل از فك و فاميلهاي همان ناس كثيف است كه لباس خوش تيپي به تنش كرده اند و او را جزو خوشبو كننده هاي دهان به حساب آورده اند . براي تهيه آدامس ها و پاستيل هاي پان ، دانه هاي قرمز و درشت درخت بتل را در برگ درخت پيچيده و تنباكو ، آهك ، خاكستر ، ادويه جات معطر ، ساخارين و مقدار زيادي اسانس و افزودني هاي غير مجاز را مي چپانند توي اين مخلوط و مي شود پان پراگ . البته تحقيقاتي كه روي آدامس ها و خوشبو كننده هاي دهان پان در سيستان و بلوچستان انجام شده ، نشان مي دهد در 11 نوع از آن ها مقداري هم مواد مخدر ديگر اضافه شده تا طرف را حسابي بگيرد . خب ، دروغ نباشد در برخي از نمونه ها هم البته ارسنيك ، كربنات منيزيم و سرب مشاهده شده است ؛ آدامسي با نركيبات جادويي .... خوشبو كننده اي براي مردن لثه ها : دليلي كه مصرف كنندگان پان را به سمت آن مي كشد ، احساس گرمي ، سرخوشي موقت ، سبكي سر ، گيجي و شادي كاذبي است كه پس از مصرف آن دست مي دهد . اما اين ماده توهم زا ، آن قدر ويران كننده است كه مضراتش را نمي شود شمرد . پان پراگ كه حالا به صورت آدامس (جويدني) و پاستيل ( مكيدني ) وارد كشور مي شود ، بد جوري پدر لثه ها را در مي آورد . چرا كه نيكوتين آن به سرعت از طريق مخاط دهان جذب شده و باعث بد رنگي دندان ها مي شود . علاوه بر آن مصرف اين ماده ، زمينه ساز بروز سرطان هاي دهان ، حنجره و لثه مي شود . آمار نشان مي دهد كشور هندوستان به دليل مصرف زياد مردم آن از اين ماده ، مقام دوم سرطان دهان را در دنيا دارند . اما اين تمام ماجرا نيست ؛ پان پراگ علاوه بر اين ها ، بدجوري دستگاه تنفسي و قلب و عروق مصرف كننده را آسفالت مي كند و با جذب شدن توسط بزاق دهان ، دخل سلول هاي مغزي فرد را در مي آورد . علاوه بر اين ، با توجه به اين كه ناس و پان پراگ بزاق دهان را مثل سيل راه مي اندازد ، تمايل مصرف كننده را هم به تخليه اين ترشحات يا همان تف كردن تحريك مي كند . به اين ترتيب مصرف كننده فرت و فرت تف مي كنند كه با اين كار علاوه لكه هاي كثيف كه در خيابان هاي مناطق فقرنشين پاكستان و هند ديده مي شود ، بيماري هاي عفوني مثل سل و هپاتيت به سرعت گسترش مي يابد . بدو بدو كيلو دوزار اكستازي با همه بدي هايش يك حسن داشت ، آن هم اين كه وقتي اولين بار وارد كشور شد ، آن قدر گران بود كه هر كسي نمي توانست بخردش ؛ اما آدامس هاي پان پراگ مواد كثيفي هستند كه قيمت بهترين نوعشان هم اندازه يك آب نبات چوبي نيست ؛ 50 تا 300 تومان علاوه بر اين با توجه به اين كه قاچاقچيان آن را به عنوان خوشبو كننده دهان يا آدامس و پاستيل خوشمزه وارد مرزهاي شرقي كشور كرده اند ، خيلي راحت مي شود آن را از دست فروشي ها و حتي دكه هاي روزنامه فروشي آن مناطق خريد . بنابراين خودتان ميزان خطر آن را حدس بزنيد . مرحله بعدي لطفا : اگر چه پان پراگ خودش بدجوري اوضاع دهان و دندان و مغز را به هم مي ريزد اما مهمترين هراسي كه از اين ماده وجود دارد ، وابستگي اي است كه اين ماده به مخدرهاي سنگين تر و قوي تر ايجاد مي كند . پان همان كاري را مي كند كه اكس يا حتي سيگار دارند انجام مي دهند ؛‌ معرفي مصرف كننده به دنياي مخدرهاي قوي تر اما ميليون ها بار وحشتناكتر دليلش هم اين است كه اگر اكس و سيگار از دوران جواني و نوجواني افراد را آلوده مي كند ، پان پراگ كه به عنوان خوشبو كننده دهان يا آدامس با طعم نعنا وارد بازار شده ، حتي كودكان دبستاني و خردسال را هم به حفره بزرگ اعتياد مي كشاند و آنها را به سمت وابستگي و اعتياد به مواد مخدر قوي تر راهنمايي مي كند . مخدر پاكستاني پان (paan) يا پان پراگ يكي از مواد پر مصرف رايج در پاكستان در كنار چاآليا (chaalia) ، گوتگا (gutkha) و نيسوار (niswar) است . شيوع مصرف اين محصولات جويدني – به ويژه چاآليا و گوتكا – در بين جوانان پاكستاني به سرعت رو به افزايش است . اين ماده در فرهنگ و سنت هند به عنوان يك ماده خوشبو كننده و تميز كننده دندان استفاده مي شود . استفاده از پان ، ريشه در فرهنگ هندي دارد . هندي ها معمولا اين ماده را به عنوان نشانه اي از مهمان نوازي براي مهمان خود مي آورند . علاوه بر اين ، به دانه درخت بتل در زبان اردو ، سوپاري (supari) يا چاآليا نيز گفته مي شود كه در مواردي توزيع پان پراگ با اين اسامي نيز صورت مي گيرذ. چهارمين روان گردان جهان پان كه در كشورهاي اندونزي ، مالزي ، فليپين ، چين ، تايوان ، كامبوج ، ويتنام ، لائوس ، هند و پاكستان قرن هاست به عنوان يك ماده نشئگي آور و در عين حال خوشبو كننده دهان مصرف مي شود، چهارمين ماده پر مصرف جهان بعد از تنباكو ، الكل و كافئين است كه حداقل 10 درصد جمعيت دنيا در كشورهاي آسياي جنوب شرقي به ويژه هند و پاكستان اين ماده را مصرف مي كنند . تحقيقات صورت گرفته در هند ، پاكستان و نپال نشان مي دهدكه در حال حاضر بين 20 تا 40 در صد از جمعيت جوان اين كشورها از اين مواد استفاده مي كنند تحقيقي كه از سوي يك مركز تحقيقاتي در دانشگاه پزشكي كراچي صورت گرفت ، نشان داد كه 40 درصد از جمعيت كراچي يك بار از محصولات جويدني درخت بتل را مصرف كرده اند

    منابع :
    http://weblog.andia.ir
    http://www.irannewsagency.com/
    http://www.sarayan.ir

  2. کاربر روبرو از پست مفید 108 تشکرکرده است .

    108 (چهارشنبه 17 بهمن 86)


 

اطلاعات موضوع

کاربرانی که در حال مشاهده این موضوع هستند

در حال حاضر 1 کاربر در حال مشاهده این موضوع است. (0 کاربران و 1 مهمان ها)

موضوعات مشابه

  1. توصیه به همه ی افراد در شرف طلاق و طلاق گرفته.....
    توسط ترنم بهاری در انجمن متارکه و طلاق
    پاسخ ها: 4
    آخرين نوشته: شنبه 02 تیر 97, 17:52
  2. 15 توصیه کاربردی و مفید برای بکار بردن کلمه (( نه ))
    توسط khaleghezey در انجمن مهارتهای ارتباطی
    پاسخ ها: 0
    آخرين نوشته: چهارشنبه 21 بهمن 94, 12:26
  3. ازدواج فرزندان آخر خانواده با هم توصیه میشه؟
    توسط سهی در انجمن طـــــــــــرح مشکلات ازدواج: ارتباط مراجعان-مشاوران
    پاسخ ها: 4
    آخرين نوشته: یکشنبه 26 مرداد 93, 17:38
  4. توصیه های ایمنی در شوهر داری
    توسط rozaneh در انجمن شوهران و زنان از یکدیگر چه انتظاراتی دارند
    پاسخ ها: 2
    آخرين نوشته: سه شنبه 30 مهر 92, 08:19
  5. پاسخ ها: 35
    آخرين نوشته: شنبه 07 بهمن 91, 15:23

علاقه مندی ها (Bookmarks)

علاقه مندی ها (Bookmarks)
Powered by vBulletin® Version 4.2.5
Copyright © 1403 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.
طراحی ، تبدبل ، پشتیبانی شده توسط انجمنهای تخصصی و آموزشی ویبولتین فارسی
تاریخ این انجمن توسط مصطفی نکویی شمسی شده است.
Forum Modifications By Marco Mamdouh
اکنون ساعت 04:39 برپایه ساعت جهانی (GMT - گرینویچ) +4 می باشد.